Sårbar integritet hos Johan Heltne

Johan Heltne har ett ärr i hjärnan från en misslyckad operation, men också ett ärr i själen från sitt förflutna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Johan Heltne

”Ett ärr i hjärnan”

(Raffaella/johanheltne.se)

Betyg: 4 av 5

 

Det har i hans musik, liksom i hans författarskap, alltid funnits en brottning – bitvis kampfylld och ångestladdad – med uppväxten i en miljö präglad av karismatisk konservativ kristendom i allmänhet och Livets ord i synnerhet. Det han själv kallar den blinda religionen.

Motiven finns väldigt tydligt även på nya albumet ”Ett ärr i hjärnan”, men här finns en ny känsla av att kampen är över, eller i alla fall gått in ett nytt skede. Till ett luftigt och varmt elektroniskt sound sjunger Heltne avslappnat, ibland närmast viskande om att känna sig fri, att inte vara rädd och att våga gå vidare. Kanske hör jag här främst en längtan efter att bli vuxen ”på riktigt”.

Musiken är rytmiskt suggestiv och full av stämningar, ibland i kontrast till texten – vilket gör helheten ännu starkare då kluvenheten speglas tydligare: Jag har nått en ny frihet, på sätt och vis försonats med uppväxten, men ärret finns kvar. Ibland kliar det, men till skillnad från när det var ett öppet och smärtande sår kräver det inte längre min uppmärksamhet.

”Ett ärr i hjärnan” är ännu en stark och hudlös samling sånger från Johan Heltne, som i sitt konstnärskap lyckas förena sårbarhet och öppenhet med en stark personlig integritet. Det är stort.

Fakta:

Foto: Pressbild