Shauna Niequist bröt sig ut ur ”perfekt-fällan”

Shauna Niequist levde i mångas ögon, även sina egna, det perfekta livet. Flitigt anlitad föreläsare, mamma till två barn, varav en nyfödd, och nästan klar med sin nya bok. Då tog livet stopp. Nu hjälper hon andra att dra ner på takten och se sig själva med Guds ögon.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

– Jag var slutkörd, olycklig, bitter och väldigt missnöjd över att mitt liv inte gick ihop med mina värderingar. Jag såg mig själv som en lekfull, helhjärtad och varm person, men hade du tittat närmare, hade du sett trötthet, ensamhet och tomhet, säger Shauna Niequist.

Även om hon älskade sitt liv, kände hon sig ständigt pressad. Hon orkade inte ge det hon ville i sina relationer, låg ständigt flera steg bakom sig själv och gudsrelationen såg inte heller ut som hon ville. Boken ”Var dag nog” (Libris), hennes första bok på svenska, är berättelsen om hur Shauna hittade en väg bort från den hon hade blivit till den hon ville vara.

En resa som tog sin början i frågor som ”Vad älskar du? Vad är viktigt för dig? Och hur vill du leva ditt liv?” I hela sitt liv hade hon försökt bevisa sitt värde genom att vara perfekt, få höga betyg, och ha många vänner. Hon hjälpte ständigt till i församlingen där pappa Bill Hybels var pastor, samtidigt som hon gjorde karriär.

– Jag var fullt fokuserad på att visa att jag dög, men det gav mig varken ett bättre eller roligare liv.

Shauna tvingades göra upp med sitt behov att prestera och vara till lags, för att i stället bli mer närvarande och mindre perfekt.

– Jag trodde ”perfekt” var det mål alla strävade mot, men det perfekta livet är en image, en roll vi spelar som tröttar ut oss och kostar mycket att leva upp till. När jag hör det ordet i dag blir jag trött. Jag föredrar ord som äkta, närvarande, grundad varm, öppenhjärtig.

I boken ”Var dag nog” vill hon visa andra som fångats i ”perfekt-fällan” hur hon återfann sitt sanna jag, den hon skapades av Gud till att vara, med ett värde som varken behöver förtjänas eller bevisas.

– När du inser att ditt värde inte kan säljas till högstbjudande, inser du också att du faktiskt kan bestämma hur du vill leva.

Själv gick hon från att med en fulltecknad kalender fara landet runt på olika uppdrag klädd i kavaj och klackar, till att köpa ett par gympadojor och tvinga sig själv att säga nej till saker.Sådant som i och för sig verkade kul och utmanande men som inte bara stal hennes glädje och energi, utan även tid från dem som betydde mest, maken Aaron och deras två söner.

I dag handlar Shaunas vardag om att leva mer i nuet, i verkligheten.

– Verkligheten kan vara både härlig och jobbig, eftersom det innefattar att hantera misslyckanden, osäkerhet och ibland även förluster. Den är inte lika imponerande som det perfekta livet, men lättare att leva och bär också på stunder av lycka, vila och skönhet.

De tre största förändringarna Shauna Niequist gjorde för att komma dit handlade om takt, relationer, och andliga övningar.

– Vi har långt mer att säga till om gällande våra dagliga val än vi tror, och jag väljer nu att ha marginaler, utrymme, och andningspauser varje dag och mitt liv är sällan lika stressigt längre. Jag har även valt att ha en djupare kontakt med en mindre grupp människor, i motsats till att hela tiden slitas mellan många och allas förväntningar på mig. De jag väljer att umgås med på ett dagligt plan får den bästa delen av mig.

– För det tredje så börjar och slutar min dag i bön. Under dagen pausar jag också ofta för att be och hämta andan. I dag lever jag med en medvetenhet om Guds närvaro på ett sätt som jag inte var mottaglig för tidigare.

Fakta: Shauna Niequist

Ålder: 41.

Familj: Maken Aaron, sönerna Henry och Mac.

Bor: Chicago, Illinois.

Övrigt: Är en bokmal, älskar att samla folk på middagar och att vara vid havet.

Aktuell: Har skrivit självbiografiska "Var dag nog" (Libris). Det är hennes femte bok, och den första som översatts till svenska.

Känner sig i dag: Närvarande.

Bra tips på vägen: Omge dig med andra som också vill bort från det perfekta, våga låta disken stå ibland, tillåt dig att vila – på riktigt.

Frizonfestivalen
Krisen i Willow creek