Siavosh Derakhti: ”Hemskt att det finns förnekare”

Han är muslimen som fått Raul Wallenberg-priset, ELSA-priset mot antisemitism och hyllats av USA:s tidigare president Barack Obama. Men Siavosh Derkhtis engagemang har inte enbart mötts av jubel.
– Jag kan inte leva ett normalt liv på grund av hoten, berättar han för Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Som vanligt kommer Siavosh Derakhti att uppmärksamma Förintelsens minnesdag på lördag.

– Jag uppmärksammar den alltid, oavsett var jag befinner mig i världen. Jag brukar besöka synagogan och visa mitt stöd, säger han.

Åtta år har gått sedan han bildade organisationen som då hette Unga muslimer mot antisemitism. Detta sedan han som tonåring i Malmö tröttnat på att se hur hans bästa vän som var jude utsattes för kränkningar.

Responsen lät inte vänta på sig. Många hyllade Siavosh initiativ. När den dåvarande amerikanske presidenten Barack Obama besökte Sverige i september 2013 bad han särskilt om att få träffa Siavosh Derakhti för att tacka honom för hans arbete mot antisemitism. Derakhti har också tilldelats Raul Wallenberg-priset och ELSA-priset mot antisemitism.

Men även om hyllningsrösterna varit starka har också hatkörerna varit minst lika påtagliga.

– Jag måste hela tiden påminna mig själv om varför jag en gång startade det här arbetet. Jag gjorde det för att jag såg ett stort samhällsproblem i min vardag.

– Jag får aldrig glömma det, för ibland kan jag undra om det varit värt det, att ge mig in i de här frågorna. Mitt liv i dag är inte som det var tidigare. Jag har tvingats ha personskydd och kan inte leva ett normalt liv på grund av hoten.

Läs mer: Fyra kristna ledare: Därför får vi aldrig glömma Förintelsen
 

Siavosh Derakhti berättar att hoten både kommer från högerextrema, vänsterextrema och från islamister.

– Det är smärtsamt att ständigt leva med hat och hot. Och det gör ont att konstatera att många av hoten kommer från människor i min egen hemstad Malmö.

Samtidigt är han fast besluten att fortsätta kampen mot antisemitismen. Ett arbete han menar är mer angeläget nu än någonsin.

– Det är skrämmande och hemskt att det finns förnekare som menar att Förintelsen inte ägt rum. Snart är de sista överlevarna borta. Därför är det viktigare än någonsin att vi fortsätter att prata om det här och fortsätter att utbilda oss om Förintelsen.

Siavosh Derakhti berättar att han varje år arrangerar resor för ungdomar till Auschwitz-Birkenau.

– Jag gör det för att belysa och uppmärksamma de här frågorna. Efter andra världskriget sa man att antisemitism aldrig mer ska få fäste i Europa. Ändå är det precis det vi ser i dag. Vi måste ta del av den här mörka delen av vår historia för att det inte ska hända igen, säger han.

Läs också: ”Elevernas frågor om Förintelsen har ändrat karaktär”