Simon Ådahl utlyser tävling: Mixa min låt bäst!

Vägen till färdig skiva är ofta lång och krokig, men hur går man vidare sedan som musiker? Tja, man kan göra som Simon Ådahl och ut­lysa en tävling om vem som gör bästa remixen på en av de nya låtarna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Visst, man kan alltid åka på turné, men Simon Ådahl och hans skivbolag Talking Music ville testa ett nytt grepp. Därför utmanade de lyssnarna att göra sin alldeles egen remix av låten ”Jag vill aldrig mer va ung igen” från nya albumet ”En välsignad man”. Hugade hemmamixare kan ladda hem ljudfilerna med sång- och körpålägg och sedan mixa låten precis som man tycker det passar bäst.

Vinnaren belönas med att få sin remix utgiven digitalt på Spotify, Tidal, Apple Music­ Dezer­ och andra kanaler.­ Skivbolaget lockar även med Stimpengar – 50 procents upphovsmannaersättning för uppspelning och försäljning. Det vinnande bidraget utses av en jury bestående av Simon Ådahl tillsammans med några ytterligare musikprofiler.

Själva låten ”Jag vill aldrig mer va ung igen” släpptes som singel och har blivit en av de mest uppmärksammade från nya plattan. Sången är en motreaktion mot den åldersfixering och det synsätt som ofta råder i Sverige, berättar låtskrivaren.

– Det har nästan blivit fult att bli gammal. Jag tycker livet är bäst nu. Jag har ingen ålders­noja, försäkrar Simon Ådahl.

– Jag vill aldrig någonsin leva ung igen. Bakgrunden är den västerländska människosyn som vi lever med. I gamla Israel­ vördade man de äldre och det fanns en princip att Gud är Gud för alla åldrar. Det har man gått ifrån i Sverige tycker jag. I Bibeln­ vördas de äldre. Har du sett någon vanvördig text i Bibeln­ om de äldre? frågar han retoriskt.

Själv älskar Simon att lyssna på äldre människor, gärna gamla predikanter, som delar med sig av sin levnadsvisdom.

– Sitter man där och lyssnar så blir man inte så kaxig, då blir man ödmjuk. Med åren blir man mer och mer lyhörd för människor som gått före.

Det har hunnit gå fem år sedan­ förra skivsläppet, ”Big bang”, och den här gången satsade Simon medvetet på att göra en skiva med fler låtar av allmänmänsklig karaktär. En strategi som gett massmedial utdelning. Aldrig har så många tidningar och radiostationer hört av sig och velat prata om en ny skiva från Simon Ådahl.

– Arbetarbladet i Gävle sa bokstavligen att hade det varit en andlig singel så hade de inte kommit. Men i artikeln som sedan skrevs står det en massa saker om min tro.

Simon kan dessutom glädja sig åt att första singeln – ”Jag vill aldrig mer va ung igen” – nu ligger på Svenska närradiolistan, en låtlista som röstas fram av lyssnarna på Sveriges ledande närradiostationer.

En annan låttitel med brett anslag är ”Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?”.

Egentligen var det inte meningen att det skulle bli några fler soloskivor för Simon Ådahl. Han var inte alls speciellt sugen när skivbolaget ringde och tyckte att det var dags att spela in nytt material. Han hade ju fullt upp med sitt idoga resande och alla möten i olika församlingar runt om i landet. Dess­utom hade han planerat att börja plita på sin tredje bok. Men om han fick en bra producent kunde han möjligen tänka sig att gå in i studion igen. Tyvärr saknades pengar till en sådan.

Precis då ringer en person och undrar: När ska du göra en ny skiva? Simon förklarar läget, men mannen säger att pengar är inget problem. Sätt igång bara! Plötsligt fanns en finansiär och på så sätt kunde den superrutinerade Pontus Frisk engageras som producent. Han som bland annat jobbat med artister som Tommy Nilsson, Magnus Uggla och Dilba.

Kreativiteten växte och för första gången lät sig Simon backas upp av gospelsångare på några låtar. Även stråkar hörs på ”En välsignad man”. Se det som en pånyttfödelse av den gamle rockaren.

Musik, predikande eller bokskrivande – vad Simon än tar sig för landar samtalet oundvikligen i relationer. Till Gud och till människor.

– Bygg relationer med människor, är hans universaltips till kristna som vill bli bättre på att dela med sig av sin tro.

– Möt medmänniskor och grannar utan agenda. Var medmänniska. Var vanlig. Jag tror att vi ska möta folk med kärlek. Det finns en väldig besvikelse över kyrkan i Sverige. Det är alltid någon gammal moster eller någon annan man känner som blivit utesluten. Men Jesus har inget med det att göra. Han söker en personlig relation med dig.

För den som vill visa upp en tro som attraherar är det goda gärningar som gäller, menar Simon. Inte att dela ut domar över människors liv till höger och vänster.

– En del tror att Jesus drog till sig människor på grund av att han gjorde under och tecken medan jag tror att Jesus drog till sig folk för att han visade kärlek till medmänniskorna. Det tror jag är det som lockar.

Fakta: Simon Ådahl

Familj: Gift med Maria, tre barn.

Ålder: 60 år.

Bor: Radhus i Gävle.

Gör: Kringresande evangelist och sångare, låtskrivare och musiker. Föreläser ibland om musikjuridik och har nu börjat skriva på sin tredje bok.

Aktuell: Har utlyst en remixtävling baserad på en låt från nya albumet ”En välsignad man”.

Statsministeromröstning