Snart finns Mattias kluriga matteböcker även i Kina

Genom materialet ”Matematikgänget” (Tomsing förlag) vill pedagogen Mattias Blomfeldt göra matematik lustfyllt för förskolebarn. Det pedagogiska berättandet har han med sig från söndagsskolan. 

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Under många år jobbade Mattias Blomfeldt som säljare, men ett spontant möte med en vän fick honom att tänka om. Vännen tyckte att Mattias såg sliten ut och undrade om de skulle byta jobb. Visst, skojade Mattias. Dagen efter ringde förskole- chefen på Rinkeby Internationella församling och erbjöd jobb. Mattias blev kvar i sju år. 

I dag jobbar Mattias Blomfeldt på förskola i Hallsberg. För några år sedan skulle förskolan jobba med teknik och Mattias klurade på hur han skulle förklara hävstången, skruven, hjulet, kilen och lutande planet för två-, tre- och fyraåringar. 

– Jag ville att barnen skulle få en relation till tekniska funktioner, så jag började rita karaktärer och berätta en saga. Barnen tog verkligen till sig detta och kunde relatera till tekniken på ett nytt sätt. 

Teknikmaterialet ”De mäktiga fem” blev en sådan succé att det i skrivande stund översätts till kinesiska. Mattias Blomfeldt blev inspirerad och har nu skapat ett nytt material, den här gången med fokus på matematik. Genom fantasifulla sagor med färgstarka illustrationer presenterar han i ”Matematikgänget” karaktärerna plus, minus, gånger, delat och lika med och gör på så sätt matematiken lättbegriplig.

Hur mycket kan en treåring lära sig om matte?

– Jag är förundrad över hur mycket små barn kan lära sig om både matte och teknik, så länge det presenteras på ett lekfullt sätt. Ju tidigare man vänjer sig vid matematik, desto bättre är det.

Utgångspunkten i Mattias arbete är att skapa en saga som befinner sig i gränslandet mellan pedagogik och fantasi och som handlar om något som finns i verkligheten. I dag använder både skolor, förskolor och bibliotek hans material.

Vad får du för respons?

– Var och varannan vecka får vi historier om vad materialet har fått betyda. En bibliotekarie hörde av sig och sa att hennes son som tidigare hatat matte, inte kunde sluta läsa våra böcker.

I ”Matematikgänget” får läsaren bland annat följa med när plus samlar frukter och minus tjuvar muffins. Att förklara knepiga saker genom en berättelse har Mattias Blomfeldt fått träning i sedan barndomsåren i söndagsskolan. Att inspirera barn har blivit hans livsuppgift. När jag frågar om den före detta säljaren är på rätt plats, kommer svaret blixtsnabbt.

– Absolut!