Spelrecension: Just One är ett genialiskt ordspel

Dagen recenserar ordspelet Just One.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Just One

Betyg: 4

Antal spelare: 3–7

Ålder: Från 8 år

Förlag: Repos production/Asmodee

Just One är ett genialiskt litet spel i sin enkelhet, ett sådant spel som känns som att det borde ha dykt upp för länge sedan.

Du spelar tillsammans med dina medspelare för att försöka få så många poäng som möjligt. Den spelare vars tur det är drar ett kort utan att titta på det och säger ett nummer mellan ett och fem. Varje nummer motsvarar ett ord på kortet, som övriga spelare ska försöka få dig att gissa genom att skriva en ledtråd var. Ledtrådarna får bara vara ett ord, och ingen vet vad övriga spelare skriver.

Innan den spelare som gissar får se ledtrådarna får övriga spelare se dem, och om fler än en person skrivit samma sak försvinner den ledtråden. Tricket är alltså att hitta en ledtråd som är tydlig, men inte så självklar att någon annan valt den. Har du otur är det bara väldigt obskyra ledtrådar kvar när du ska gissa ditt ord.

Just One går att spela från tre spelare, men fungerar bäst om man är fem-sju. Det går att förklara på bara några minuter, och passar både vuxna och lite äldre barn. Jag har haft stor framgång med det med både tonårsscouter och inbitna spelnördar, och det går även bra att strunta i poängen och bara spela på så länge man känner för det.

Just One vann prestigefyllda priset Spiel des Jahres i Tyskland 2019.

Bokrecensioner