Springsteens resa tände tron för pastorn Robert Eriksson

Artisten Bruce Springsteen har genom sin musik länge vandrat vid Robert Erikssons sida. Så länge att den Göteborgsbaserade pastorn, musikern och författaren nu ger ut en bok med avstamp i Springsteens låtar. I ”Hungrigt hjärta” knyts sångerna ihop med Bibelns berättelser och Robert Erikssons egen livsresa.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Göteborg. ​Vi konstaterar direkt att det är andra gången vi ses på just det här kaféet för en intervju. Inte långt ifrån Robert Erikssons tidigare arbetsplats Equmeniakyrkan Sävedalen. Om några timmar ska han hålla i en begravning i den kyrkan.

–  Jag har haft några begravningar där sedan jag slutade. Det är ett förtroende att få ta hand om det, säger Robert Eriksson, numera föreståndare i Betlehemskyrkan i Göteborg som inte ligger mer än en lokalbussresa bort.

Men den närmaste stunden fokuserar vi på ”The Boss” från New Jersey.

– Musiken är så ärlig och oförställd. Vi är ju alla hela tiden ute efter det som är sant; sanningen ska göra oss fria. Och stöter man på musik som säger något sant om livet tror jag verkligen att den säger något sant om Gud, säger Robert Eriksson.

Lyssnat på Bruce Springsteens musik har han gjort sedan barnsben. Men Elvis Presley kom först.

– Det är mycket i den amerikanska rocktraditionen som började med Elvis. Och Springsteen bygger vidare på root-musik, soul och country; det på ett sätt genuint amerikanska soundet. Det handlar mycket om det och om att texterna berör.

Robert Eriksson har använt Springsteens musik i gudstjänster, bland annat i den ”Springsteen-mässa” han utformat och i sina predikningar. Och responsen på hans morgonandakter i Sveriges Radio P1 med Springsteen-tema har varit stor, berättar han.

Men en tändande gnista för det här bokprojektet var läsningen av en annan bok; Springsteens biografi ”Born to run” som släpptes 2016.

– Jag blev drabbad av berättelsen och kände att jag kunde läsa in mitt liv i hans. Även om jag har varit Springsteen-lyssnare i princip hela mitt liv, har jag aldrig hört honom berätta om sin uppväxt och sitt liv på det sättet tidigare. Det gav mig en helt ny bild av honom och jag förstod hur svårt han haft det.

Boken ”Hungrigt hjärta” är uppbyggd kring 25 teman, fördelade på lika många kapitel, vart och ett med utgångspunkt i en av Springsteens sånger. Det börjar med ”Längtan” och kända låten ”Hungry heart” från 1980 och slutar med ”Identitet” och ”Lucky town” från 1992. Däremellan kryssar Eriksson, Springsteen och vi mellan bland annat ”Äventyr”, ”Våld”, ”Nåd”, ”Ensamhet”, ”Sanning”, ”Välsignelse”, ”Rädsla” och ”Kärlek”.

–  Jag har identifierat stora livsteman som jag tänker att människor i dag, inklusive mig själv, brottas med. Och så delar jag med mig av egna erfarenheter och min tro. Jag väver samman mitt eget liv med Springsteens och har Bibelns berättelser som en röd tråd i allt detta.

I kapitlet ”Uppväxt” skriver Robert Eriksson till exempel om sin frikyrkliga uppväxttid i Småland, där det gavs tydliga besked om vad som är rätt och fel, parallellt med Bruce Springsteens barndom i katolsk skola där undervisnings- och uppfostringsmetoderna var hårda. För båda två tycks sammanhangen och gudsbilderna där ha blivit för trånga. ”När Springsteen växer upp försvinner hans tro på Guds förmåga att fördöma, men tron på en Gud som räddar och älskar växer sig allt starkare”, skriver Eriksson.

Har Springsteen en tro i dag? Är han kristen?

–  Han har aldrig sagt exakt de orden. Men han har sagt ”Jag kan inte lämna Gud” och hela hans liv handlar om ett sökande efter Gud och sig själv. Hans liv kretsar kring en förtryckande katolsk uppväxt på olika sätt. Men också kring en fortsatt läsning och tolkning av Bibelns berättelser som han fick med sig som liten och som har fått nya betydelser för honom allt eftersom.

Jag har bett Robert Eriksson ta med de tre Springsteen-skivor han gillar mest och motivera varför. Det visar sig att han gjort sin läxa väl. Cd-konvoluten åker upp bredvid kaffekoppen i den ordning han upptäckte skivorna.

– Jag säger ”Kanske den bästa” om alla tre…

Läs vidare: Robert Eriksson: Här är Springsteens tre bästa album

Fakta: Robert Eriksson

Bor: Sävedalen i Göteborg.

Familj: Gift med Lottie och har dottern Liv (5 år).

Gör: Föreståndare i Betlehemskyrkan i Göteborg. ”Mycket av mitt arbete handlar om att ta ut riktningen i församlingen, leda, predika och ha personalansvar. Jag ser skrivandet som en del av församlingens tjänst, det är inga vattentäta skott.” Skriver och musicerar.

Lyssnar på: Poddar med teologiska samtal, musikdokumentärer och Courtney Marie Andrews den sista tiden.

Egenskrivna böcker: ”Hungrigt hjärta – om gudslängtan, livssmärta och Springsteen”, ”Nu är allt vi har”, ”Söndag – gudstjänst i en ny tid” (red.), ”Samma gamla nya jag – om att upptäcka Gud och bli den jag är”, ”Istället för balans – sök Gud”.

Boktips: ”De vi ville bli” av Britta Hermansson.