Storstadslivet har tillfälligt flyttat in i Bonniers Konsthall

En utställning om städer i förändring. Bonniers Konsthall 4.2-5.4Konst av Sophie Calle, Hala Elkoussy, Carlos Garaicoa, Jesper Just, William Kentridge, Lisa Torell

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

I konstutställningen ”Stadsvandringar” inbjuds vi till att fundera över stadsbilder, arkitektur, människan i staden och de relationer människor emellan staden ger upphov till. Själv funderar jag mycket kring teman som synlighet, avtryck, övervakning och relationer, medan jag vandrar omkring. Franska Sophie Calle har hyrt en privatdetektiv som följer henne i spåren i Paris. Han skriver detaljerade rapporter som sedan blir en del av konstverket. Övervakning är lätt att ordna i storstaden – medan både privatdetektiven och övervakningskamerorna troligen lyser med sin frånvaro på landsbygden.

Men det finns också gott om plats för det sensuella i utställningen. Träbänkar och betongfundament, gathörn och asfalterade ytor i detaljstudier gör oss – förhoppningsvis – mer uppmärksamma på närmiljön. I ett rum visslar vinden i flaskor, inbyggda i sten. Flaskorna var, berättar en av konsthallens guider, ett sätt för byggjobbarna att protestera mot dåliga löner. Man murade in flaskor i väggarna – och den som sedan bodde i huset fick stå ut med ett ständigt visslande och vinande. Att ha med flaskorna i utställningen ger en humoristisk touch, men samtidigt höjs ett varnande finger: gott byggande bör ske i förtroende och respekt mellan hantverkare och beställare.

Det finns både politiska och mellanmänskliga dimensioner i ”Stadsvandringar”, som tar sin utgångspunkt i det faktum att år 2008 bodde för första gången fler människor på jorden i storstäder än på landsbygden. Hur bygger vi för framtiden? Vilka värden ska vara tongivande? Anslaget är både globalt och lokalt: Kuba skildras av Carlos Garaicoa, medan Jesper Just gör nedslag i ett falskt ”Paris”, uppbyggt i Kina. Lisa Torell har skapat konst i dialog med Torsgatan, alldeles utanför konsthallen.

Alla konstverk i utställningen är inte lättillgängliga. Därför är det bra att konsthallen förutom gratis inträde erbjuder gratis introduktioner av kunniga guider varje vecka. En eloge för detta till konsthallen, som därmed visar att man vill bjuda in alla till det viktiga rum i staden som nutidskonstnärerna skapar.

Fakta: Flera samtal

Bonniers Konsthall bjuder in till samtal om staden i samband med utställningen.

18 mars 18–20 är temat ”Konstnärer i den politiska staden”. Med Magdalena Malm, direktör för Statens konstråd, konstnären Lisa Torell som medverkar i utställningen, arkitekten Ola Andersson och poeten Mikael Raattamaa. Moderator är Ingela Lind.

28 mars 14.00–15.30. ”Stadsvandring: Stadens kvinnor”. Ett utforskande av staden runt Bonniers Konsthall med journalisten och författaren Ulrika Knutson.