Teolog Jayne Svenungsson chockerad över platsen i Svenska Akademien

För en vecka sedan kom beskedet att Jayne Svenungsson, professor i systematisk teologi ersätter författaren Torgny Lindgren i Svenska Akademien.
– När budskapet nu väl landat känner jag mig givetvis djupt hedrad, säger den blivande akademiledamoten till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

För många kom utnämningen av Jayne Svenungsson som en överraskning. Samtidigt hyllades beslutet.

”Det är fantastiskt bra val. Hon är en oerhört skarp tänkare inom sitt ämne, och det här visar ju också att Svenska Akademien förstår att det finns kunskapsområden som den inte normalt sett täckt in tidigare, nämligen teologin. Så det här känns väldigt klokt och bra att man breddar sitt område på det sättet”, kommenterade DN:s tidigare kulturchef Maria Schottenius.

Jayne Svenungsson är professor i systematisk teologi vid Lunds universitet med kompetens inom religionsfilosofi. Hon disputerade 2004 med avhandlingen ”Guds återkomst – En studie av gudsbegreppet inom postmodern filosofi”. Hennes forskning har ofta skett i spänningsfältet mellan de teologiska, filosofiska och historiska ämnena och hon har under längre perioder som gästforskare i Heidelberg, Paris, Potsdam, Glasgow och Oxford.

Om beskedet gällande avlidne Torgny Lindgrens efterträdare på den nionde stolen i Svenska akademien var en överraskning i kulturkretsarna, så var överraskningen inte mindre för Svenungsson själv.

– Jag blev förstås smått chockerad, det är ju inte så att man går omkring och förväntar sig att man ska få ett samtal från Svenska Akademien. Men när budskapet nu väl landat känner jag mig givetvis djupt hedrad, säger hon.

Läs också: Här är alla medlemmar i Svenska akademien
 

Vad vill du bidra med in i Akademiens arbete?

– Jag tror och hoppas framför allt att min teologiska och filosofiska skolning kommer att kunna bidra med goda perspektiv. Så mycket av vårt litterära arv – såväl historiskt som i nutiden – har ju en teologisk klangbotten.

Är det här ett erkännande för teologin som livstolkare?

– Ja, att Akademien väljer in en teolog sänder helt klart en signal om teologins värde i svenskt kulturliv.

20

Den 20 december tar Jayne Svenungsson plats på stol nummer nio.