Tio kristna schlagerminnen vi aldrig glömmer

I lördags var det stor final av Melodifestivalen. Genom åren har många kristna artister prövat lyckan i tävlingen. Dagen har listat tio "rellomello-ögonblick" vi minns.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

1983: Främling – tidernas genombrott

Det är omöjligt att göra en sådan här lista utan att lyfta fram 1900-talets kanske starkaste genombrott. En 16-årig Carola Häggqvist vinner festivalen med "Främling" och allt sedan segerintervun där hon berättade om ”Den heliga skrift - Bibeln” har hon varit en omistlig profil i den svenska offentligheten.

 

1984: Per Erik Hallin tvingades härma Kalle Anka

Per Erik Hallin har precis framfört sin låt "Labyrint", en slags tidig kritik av det postmoderna samhället med textrader som ”En guru här, en guru där”, när det otänkbara händer. Efter framträdandet väljer programledaren Fredrik Belfrage i sin maktfullkomlighet att helt lämna körschemat och i stället kalla fram Per-Erik Hallin och be honom köra sin kända gestaltning av Kalle Ankas röst.

 

1985: Per-Erik tillbaka med Morgonluft

Med sin souliga röst och sitt gudabenådade pianospel sjöng Per-Erik Hallin året efter in sig i svenska folkets hjärtan. Berättelsen om hur både punkare och tanter med knutar i håret klämde i för kungars kung har blivit en kristen klassiker och trots att den inte gick vidare till finalomgången släppte sången in frisk luft i festivalen.

 

1988: Mellovinnaren som blev psalm

"Stad i ljus" är den enda schlagern som nått psalmboken. Inte ett öga kan vara torrt när Tommy Körberg pressar sin tenorstämma till det yttersta och sjunger ”Geeeeeeee mig liv – när allting föds på nytt”. ”Vissa sånger kommer liksom från ovan på något sätt. Den bara droppade ner och mitt första namn på den var ”Credo”. Då visste jag inte ens vad credo var för något. Det betyder ju alltså bekännelse – trosbekännelse”, berättade sångens upphovskvinna Py Bäckman nyligen i Dagen.

 

Läs mer: Hon laddar för fest inför Melodifestivalen

 

1990: Stockholmsmasten slogs ut när Carola sjöng

Mitt under Carolas framträdande med ”Mitt i ett äventyr” händer något märkligt. Sändningen bryts över hela Stockholmsområdet. När det efterföljande bidraget "Varje natt" med Lisbet Jagedal rullar igång är bild och ljud tillbaka igen. Carola har i intervjuer berättat att hon i efterhand blev kontaktad av en före detta satanist som ska ha erkänt han och några av hans tidigare meningsfränder medvetet mixtrade med tv-masten i Nacka under hennes framträdande.

 

1991: Laila Dahl gick genom rutan med stark refräng

I dag är hon parterapeut och uppskattad expert i Dagens relationssatsning, Fixa kärleken. Men 1991 var hon en av frikyrkovärldens starkast lysande sångerskor. Och i Melodifestivalen gjorde hon succé med våfflat hår, svarta handskar och låten ”Annie”. Melodin slutade på en fjärde plats och föll med tiden lite i glömska i vinnaryran efter Carolas ”Fångad av en stormvind”. Men refrängen ”Annie, Annie, Annie du är fri, lyssna till ditt hjärta, låt drömmarna få liv” sitter fortfarande som en sportkeps.

 

1996: Favoriten Frank wailade iväg segerchansen

Allt var som upplagt för succé för Lejonkungen-aktuelle gospelsångaren Frank Ådahl när han deltog med "Tårar från Himlen". Kristenheten laddade för att gå till jobbet med rak rygg och en melodifestivalvinnare från de egna leden. Men någonstans gick det fel. Kanske var anledningen att förhandsfavoriten Ådahl wailade runt den annars starka melodin. Hur som helst slutade bidraget på en hedrande, men lite snöplig femte plats.

 

2005: Carolas mellanakt knockade de tävlande

Artisterna har gjort sitt. På tv-skärmar runt om i landet rullar de tävlandes röstningsnummer och Sverige gör sig redo för att koka kaffe i väntan på upplösningen. Då händer det. Carola golvar alla med sin mellanakt ”Genom allt” då hon intar scenen och sjunger om ”eld och vatten som renar mig”. Ett för tiden hypermodernt nummer med bland andra nuvarande Hillsongpastorerna Tobias Gard och Eric Liljero på scenen. Året därpå är hon med som tävlande och vinner med låten "Evighet".

 

2012: Danny’s Amazing pekade mot Gud

Var det i själva verket Gud som Danny Saucedo syftade på nära han pekade uppåt och sjöng ”You´re Amazing, Amazing, You´re A-A-A-A-mazing”? Ja, kanske. Själv sa Danny att låten som slutade på andra plats skulle förmedla kärlek och inspiration. ”Om det sedan är till en partner eller till Gud, är upp till den som lyssnar att avgöra Jag är inte här för att frälsa världen eller pracka på någon en tro. Jag vill sjunga om andlighet på mitt sätt utan att det blir halleluja.”

 

2013: Terese Fredenwall skrev bästa texten

P4-tävlingen ”Svensktoppen nästa” bidrar varje år med ett melodifestivalnummer som i regel åker direkt ur tävlingen utan att passera gå. Men kristna sångerskan Terese Fredenwall står hittills för det mest framgångsrika bidraget med en femte plats i sin deltävling med låten ”Breaking the silence”. Låten placerade sig även på Svensktoppen och röstades dessutom fram som årets bästa låttext på SVT:s webb.

 

Fler oförglömliga schlagerminnen:
Edin Ådahl - Som en vind (vinnare 1990).
Boris René - Put Your Love On Me (tionde plats 2016).
Tomas Andersson Wijs avskalade version av Evighet (mellanakt 2007).

Lilla Erstagården