Ulf Ekman: Jag blev helt paff över frågan om att sommarprata

När årets sommarpratare tillkännagavs på onsdagen i Berwaldhallen i Stockholm var Livets ord-grundaren Ulf Ekman en av de stora överraskningarna.
Andra kristna röster bland sommarvärdarna var katolske biskopen Anders Arborelius och artisten Dogge Doggelito.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Ulf Ekmans kontakt med medierna har genom åren varit ansträngd. Och det var inte någon rungande applåd som mötte den tidigare Livets ord-pastorn när hans namn ropades upp inför de cirka hundra journalisterna och fotograferna. Samtidigt stod det snabbt klart att intresset för Ulf Ekmans liv och gärning alltjämt är stort och många journalister fylkades snart runt den tidigare pastorn, som uttryckte uppriktig glädje över chansen att få sommarprata i Sveriges radio.

– Det var väldigt roligt att få det här erbjudandet. Jag blev helt paff. Jag hade inte alls väntat mig det här. Det kom som en blixt från klar himmel, säger Ulf Ekman till Dagen.

Han berättar vidare att det 90 minuter långa sommarprogrammet, som sänds den tredje juli, kommer att innehålla såväl uppväxtskildringar som missionsarbete.

– Jag kommer att berätta om min uppväxt och min arbetarbakgrund i Göteborg.

– Jag kommer också att tala min omvändelse. Om vad som hände egentligen när jag mötte Jesus och så småning även om framväxten av Livets ord. Men i detta kommer jag att tala väldigt mycket om det internationella arbetet. Det som kanske inte är lika känt av svensk media och människor som känner igen namnet Livets ord. Så jag ska försöka komplettera bilden lite.

Ulf Ekman kommer även att utveckla varför han och hust­run Birgitta valde att lämna församlingsrörelsen de grundat för att konvertera till katolicismen.

– Jag kommer också att tala om det som för många är den stora frågan: varför blev vi katoliker.

Vilka kommer du att rikta dig till i sommarpratet?

– Jag riktar mig till den stora allmänheten. Inte direkt till kristna människor eller till mina kritiker eller någonting sådant där. Jag berättar min historia så gott jag kan. Det här mediet gör att man inte kan gå in i detaljer och fördjupa sig alltför mycket. Men jag vill rikta mig till alla.

– Jag tror att frågan om religion, kristen tro och Jesus är väldigt aktuell för en i dag sekulariserad allmänhet, som inte är så sekulariserad. Och det är den jag vill prata med.

Vilken musik har du valt att spela?

– Ja, det är allt möjligt. Allt ifrån Taube till Bach. Från Dylan till Mahalia Jacksson och en del andra.

Varför ska man slå på radion den 3 juli och höra ditt sommarprat?

– För att jag tror att det blir väldigt intressant för dig. Jag tror att du blir förvånad och så tror jag att du kommer att få svar på en del frågor.

Förutom Ulf Ekman kommer även den katolske biskopen Anders Arborelius att sommarprata den 16 juli samt rapparen och Dagen-krönikören Dogge Doggelito den 27 juni. Den nyblivne kardinalen Arborelius fanns inte med under pressträffen då han befann sig i Rom på besök hos påve Franciskus.

Men Dogge Doggelito var på plats och utlovade en hel del ”prat om Herren” i sommarprogrammet.

  Jag kommer att prata om hur Gud kom till mig och vad jag har för tankar kring det. Jag vill dela med mig av det på ett lättsamt sätt så att det inte blir för mycket för lyssnarna. Jag brukar säga att man får ta babysteps när man pratar om sådant här Sverige, säger Dogge Doggelito till Dagen.