Vacker smärta, kort som våren

Terese Fredenwall”Vildmarken”(Fredenwall music)

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Fraser som ”Fast du är så mycket starkare kan du inte slå mig” och ”Mitt bland rakblad och kanyler” sätter stämningen. Kantar vägen bort från övergrepp och destruktivitet, för att använda Terese Fredenwalls egna substantiv.

När hon nu släpper sin femte soloskiva väljer hon, till skillnad från tidigare, att göra det på svenska. Dessutom på ett djupt personligt relationsfokuserat sätt. Med sin klara, krispiga röst i förgrunden.

Det är angeläget och det känns. Genom de snyggt skiftande pop- och countryarrangemangen. De som ibland är distskitigt blödande, i samklang med texten. De som ibland är lite för glada i sitt anslag, så att innehållet skyms av tonerna. Exempelvis i ”Min fantasi” där komptugget harvar jobbigt likt det hos tonartskompisen ”I samma bil” med Bo Kaspers orkester.

Men stillsamma ”Överallt” är lika brusten som en nyutslagen maj. Mycket riktigt är det där jag kapitulerar: ”Och fast jag inte berör dig just nu är mitt hjärta och mina händer överallt.”

Smärtsamt vackert. Och, liksom våren och resten av skivan, lite för snabbt övergående. Innan jag hunnit landa i texterna är det dags för ett svulstigt ”Postludium” som slutar precis när omtagningsfingret lika gärna kunde ha snurrat flera gånger till i luften.

Jag vill ha mer. Mer vackert allvar på svenska. Särskilt med ordlekar som ”Du gamla, du fina”.