XT till kristen festival i Laos

Laos är nästa mål för svenska hårdrockbandet XT. I Allhelgonahelgen gör de två spelningar på en kristen musikfestival i det kommunistiska landets huvudstad.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Laos är ett tufft land att vara kristen i. På Open Doors lista över vilka länder som det är svårast att leva som kristen placeras landet på tjugonde plats. Så man undrar ju hur det ens är möjligt att anordna en kristen musikfestival där i tre dagar på en stor arena.

– Bakom festivalen står ett gäng kristna som förra året fick tillstånd att göra en musikfestival i Vientiane. Då gick allt bra så nu satsar de igen. Alla man berättar detta för blir förvånade. Det är en öppning som inte har funnits förut och därför är det så gott att få komma och hjälpa till för att stärka de kristna, säger Peter Carlsohn, basist i XT och tidigare medlem i gruppen Jerusalem.

Är myndigheternas tillstånd behäftat med några villkor?

– Ja. Vi får inte tala om vår tro eller tala om Gud. Vi får sjunga precis vad vi vill, där finns inga restriktioner, men ingen kan predika eller vittna. Arrangörerna var väldigt tydliga och bekväma med detta.

Tillsammans med den norske musikern och evangelisten Rune Edvardsen (son till Aril Edvardsen) har Peter Carlsohn tillsammans med Klas Anderhell och Stig Lindell, två andra musiker med Jerusalemkoppling, rest runt och spelat på musikfestivaler i Asien. Tack vare dessa resor blev Peter ihopkopplad med några svenskar som engagerat sig starkt för Laos och de i sin tur hade lärt känna konsertarrangören på plats, vilket ledde till att XT fick en inbjudan att medverka på Vientiane International Gospel Music Festival.

– Festivalen lyfter fram lokala och nationellt kända artister, men det kommer också band från USA, Australien, Indonesien och Sverige. I fredags träffade jag och Rune arrangörerna i Bangkok. De har ett proffsigt upplägg och efter förra året var myndigheterna imponerade.

– Det är jättehärliga män­niskor som satsar allt. Förra året var arrangören tvungen att sälja sin bil för att få ihop det ekonomiskt. Därför känns det otroligt kul att få vara med och stötta och vara en pusselbit i deras arbete, berättar Peter.

Hur tror du att XT:s hårdrock går hem bland laotierna?

– Jättebra. Jag har ställt samma fråga till arrangörerna, men de är ju jättetända på detta. Jag och Rune har spelat i Indonesien, Nepal, Indien och Burma och musiken går igenom på ett sätt som är svårt att förklara. Jag är övertygad om att det kommer att fungera jättebra.

Förstår befolkningen engelska?

– Jag har bara träffat arrangörerna och de pratar bra engelska.

Vad hoppas ni få ut av resan?

– Jag hoppas att vi får komma dit och vara en liten pusselbit i det som våra kristna syskon gör där nere. Man blir alltid så imponerad när man träffar troende människor som lever under betydligt tuffare omständigheter än vi. Vi vill åka dit och vara öppna så att vi på bästa sätt kan hjälpa till och göra det ännu lättare för dem att jobba, säger Peter Carlsohn förhoppningsfullt.