Ylva Eggehorn får årets Anders Nygren-pris

Författaren och journalisten Ylva Eggehorn tilldelas Anders Nygrenpriset 2020.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ylva Eggehorn tilldelas Anders Nygrenpriset 2020. Författaren och journalisten Eggehorn har skrivit en mängd böcker bland annat genombrottsdiktsamlingen "Ska vid dela (1970), "En karusell av madonnor" (2002) "Kryddad olja: kvinnor i Bibeln" (2005). Allra mest känd är hon nog dock för sina älskade psalmer så som "Var inte rädd det finns ett hemligt tecken" och "Innan gryningen".

Det är den teologiska fakulteten vid Lunds universitet som beslutat att Ylva Eggehorn blir årets Anders Nygren-pristagare. Anders Nygren, själv var en inflytelserik lundaprofessor i systematiskt teologi och priset till hans minne uppgår till 50 000 kr.

”Genom att tilldela Ylva Eggehorn Anders Nygrenpriset 2020 vill Teologiska fakulteten uttrycka sin uppskattning av hennes mångåriga gärning inom svenskt kyrko- och kulturliv och de många beröringspunkter som hennes mångfacetterade verksamhet har med fakultetens forskning och utbildning”, säger fakultetens dekanus, professor Samuel Byrskog.

Prisutdelningsceremoni kommer att äga rum vid Teologiska fakulteten i Lund den 16 april 2020 och Ylva Eggehorn kommer att föreläsa under ceremonin.

Läs också Ylva Eggehorn: Jesus är min bundsförvant

Explosionen i Beirut
Johanna Svanelind arbetar för Act Svenska kyrkan i Beirut, men är just nu i Sverige. - Den värsta chocken har börjat lägga sig, men det har varit tunga dagar, säger hon om explosionerna i staden.
Foto: Maria Chalhoub/Svenska kyrkan
Foto: Maria Chalhoub/Svenska kyrkan
Fysiska gudstjänster
Dan Salomonsson, Sara Mellergård, Krister Liljegren.
Foto: Natanael Gindemo & Privat
Foto: Natanael Gindemo & Privat
Kyrkoledarval i Equmeniakyrkan