Kyrka hjälper tiggare - då lämnar medlemmarna

Svenska kyrkan i Kil i Värmland har gjort en insats för bygdens tiggare. Reaktionen från vissa av församlingsborna har varit att lämna kyrkan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Att ge tak över huvudet åt de som inte har kan vara provocerande. Det vet Olaf Traulsen, kyrkoherde i Stora Kils pastorat. Där har nämligen några av medlemmarna valt att lämna kyrkan sedan man ordnat med boende för fyra romer.

– Det gör mig ledsen att folk tycker så här, men det är ändå kyrkans kärnuppdrag att hjälpa utsatta som jag ser det, säger han till Dagen.

Det rör sig om fyra vuxna personer från Rumänien som hört av sig till församlingen och bett om hjälp. Nu har församlingen ordnat med en husvagn med värme, en bajamaja, tillgång till dusch och soptunna. Frivilliga har också sett till att någon kommer med mat med jämna mellanrum.

Vad är anledningen till avhoppen?

– Folk tror att vi stödjer brottslighet, att det ligger ligor bakom tiggeriet. Men det finns undersökningar från både Stadsmissionen och polisen som visar att det inte stämmer.

Olaf Traulsen tror att det är en modern myt som florerar och sprids på sociala medier och som folk sväljer.

Hur många det är som lämnat församlingen vet inte Olaf Traulsen. Men att det väcker reaktioner har han förstått.

– Så länge vi orkar kommer vi att hjälpa tiggare. Det är som sagt ett av kyrkans kärnuppdrag. Precis som vi hjälper de fattiga som är bosatta här så vill vi hjälpa tiggarna.