Kyrkan stänger sina förskolor om S-förslag går igenom

Får vi inte ha konfessionella inslag stänger vi ner, säger Svenska kyrkans företrädare. Omkring 4 000 barn skulle beröras.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Om Socialdemokraternas beslut på kongressen går igenom, att alla konfessionella inslag i skolor- och förskolor ska förbjudas, då kommer Svenska kyrkan att stänga ned alla sina förskolor.

Det säger Peter Ekman, handläggare för barn- och ungdomsfrågor, till Svenska Dagbladet.

– Vi har som idé att driva förskolor med kristen profil. Om vi inte får ha det finns det egentligen ingen anledning att driva förskola, säger han.

"Faller på sin egen orimlighet"

Peter Ekman säger att visst skulle kyrkan kunna fortsätta driva förskolor, även om alla kristna inslag plockades bort.

– Men ser man på det stora hela faller det på sin egen orimlighet om vi inte får vara kyrka i den verksamhet vi driver.

Svenska kyrkan har omkring 4 000 barn på sina förskolor runtom i landet, och skulle de stänga ned är det kommunen som skulle få ta över ansvaret för all verksamhet. Vilket skulle se olika ut i olika kommuner.

Jönköping drabbas hårt

Svenska Dagbladet har gjort ett nedslag i Jönköping, där 11 procent av förskolorna har kristen profil, och där tre förskolor drivs av Svenska kyrkan.

– Om de kristna förskolorna skulle lägga ner skulle det bli ett jätteproblem för kommunen och framför allt för barn och föräldrar. Många gånger har de verksamheten i sina egna lokaler, och då skulle inte vi kunna ta över dem, säger AnneMarie Grennhag (M), ordförande för Barn- och utbildningsnämnden i Jönköping.

S behöver övertyga andra partier

Om Socialdemokraternas kongressbeslut ska bli lag gäller dock att övertyga andra partier också, för att få en majoritet i riksdagen. I den nyligen uppblossade debatten om religiösa friskolor har riksdagspartierna kommit med en del olika utspel, och förutom Socialdemokraterna har också Liberalerna ett färdigt förslag, då de vill förbjuda nya religiösa friskolor att starta.

S styr i Svenska kyrkan

När det gäller Svenska kyrkans förskolor har Socialdemokraterna också ett dilemma. Partiet är den största politiska kraften i Svenska kyrkan, och kyrkans förskolor drivs på många håll tack vare beslut tagna av socialdemokrater. Frågan är nu om de även inom kyrkopolitiken bör följa beslutet taget på S-kongressen? Om några månader är det kyrkoval, och inga utspel har hittills gjorts från socialdemokratiska kyrkopolitiker att lägga ner kyrkans förskolor.

Läs fler artiklar om religiösa inslag i skolan

Alla tidigare artiklar