Kyrkohandbok får fortsatt kritik

Det nya reviderade förslaget till ny kyrkohandbok får fortsatt kritik. Bara två av elva nomineringsgrupper inför kyrkovalet, är nöjda.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är Kyrkomusikernas tidning som tagit temperaturen på hur högt kyrkohandboken, som är tänkt att tas i bruk 2018, står i kurs bland de politiskt aktiva i Svenska kyrkan.

Det visar sig att de flesta nomineringsgrupperna, nio av totalt elva som ställer upp i kyrkovalet på nationell nivå, är skeptiska.

Posk verkar gå längst och vill ha ett omtag när det gäller musiken och tycker att man borde ta intryck av Norska kyrkan. Frimodig kyrka förordar en omstart när det gäller den nya musiken.

Risk för urvattning

Borgerligt alternativ är missnöjda över att kyrkomusikernas synpunkter inte tagits tillvara och samma invändning har Miljöpartister i Svenska kyrkan.

Sverigedemokraterna menar att förslaget öppnar upp för mycket som kan luckra upp kyrkans identitet och ser en risk för att kyrkans lära och budskap urvattnas.

Socialdemokraterna och Centerpartiet är de enda nomineringsgrupperna som säger ett oförbehållslöst ja till förslaget, enligt Kyrkomusikernas tidning som citeras av Kyrkans tidning.

Tidigare har bland annat Kungliga Musikaliska Akademien haft invändningar, som Dagen skrivit.

Kyrkomötet ska i höst fatta beslut om den nya kyrkohandboken. Förhoppningen är att den ska kunna börja användas i församlingarna under nästa år.

Läs fler artiklar om den nya kyrkohandboken

Alla tidigare artiklar