Kyrkor uppmanas stå upp för romerna

Efter attacken på romska tiggare i Göteborg i helgen är oron stor. Enligt Ulrika Falk, från Räddningsmissionen, är attacken inte förvånande. Hon uppmanar nu kyrkor att stå upp för romernas situation.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var elva personer som bodde i lägret som natten till i lördags attackerades. Två personer misshandlades, bland annat då en machete trängde igenom en tältduk, och tre husvagnar brann upp i vad som misstänks vara en mordbrand.

”Många rädda”

Även om insatser snabbt sattes in, exempelvis fick de vars läger förstördes bo på Bräcke diakoni under helgen, har en oro spridit sig i den romska gruppen av EU-migranter.

– Många är rädda, berättar Monalisa Pruteanu, själv rom, och aktiv i Räddningsmissionen, en kristen organisation som jobbar socialt i Göteborg.

Hennes svenska språkkunskaper är begränsade, men hennes upprördhet sträcker sig långt utöver språkbarriären då hon kortfattat berättar.

Hon säger att nyheten om den här typen av attacker sprider sig snabbt bland den romska gruppen, och att övergreppen måste få ett slut. Överfallet i Göteborg är inte den enda incidenten. Nyligen inträffade ett annat uppmärksammat fall i Boden, då tiggare blev beskjutna.

Ulrika Falk är verksamhetsansvarig för arbetet för utsatta EU-medborgare på Räddningsmissionen i Göteborg.

Är du förvånad över attacken i helgen?

– Nej, det här är något vi pratat om att det skulle kunna hända, säger hon.

– Romernas historia präglas av diskriminering och utanförskap. Så är det fortfarande i dag, i samtliga europeiska länder de lever i.

I Sverige har vi fått ökad kunskap om romernas situation de senaste åren, då alltfler söker sig hit för att tigga. Deras närvaro har gjort att debatten blossat upp, och Ulrika Falk menar att det som nu är på väg att hända är att allt radikalare åsikter uttrycks, och de kommer allt oftare från de mer etablerade partierna.

– Det späder på situationen för en redan utsatt grupp. Man flyttar normerna för vad som är acceptabelt, vilket leder till att man börjar misstänkliggöra, man börjar beskriva romer som ett problem. Man flyttar fram en hållning, som i slutänden leder till våld, säger Ulrika Falk.

Hon syftar då inte bara på Sverigedemokraternas hårdföra retorik mot tiggarna, utan även andra partiers förslag om att det ska bli lättare att avhysa tiggare från boplatser, att förbjuda tiggeri och att barn till EU-migranter inte ska ha rätt att gå i skola.

”Pengarna gör skillnad”

Ulrika Falk jämför med situationen i Ungern, Rumänien och Bulgarien, där det är vanligare med våld och hatbrott riktat mot romer, och är rädd för att situationen i Sverige ska allt mer likna den som råder där.

Samtidigt är många trötta på att se tiggarna ute på gatan, vad ska vi göra?

– Jag har nyss varit tre veckor i Rumänien, och det man ser är att pengarna som tiggarna tjänar ihop i Sverige gör skillnad, säger Ulrika Falk.

Bistånd från hand till hand

Hon säger att vi i Sverige måste ha en förståelse för de här människorna, och lita på att en förändring kan ske.

Så du menar att pengarna folk ger är till nytta?

– Ja. Många vill ha en biståndsorganisation att skänka till, då tror vi att vi har en säkrad mellanhand. Men det här är bistånd från hand till hand, och visst, det kan förekomma oegentligheter, men den stora majoriteten investerar hemma, bygger ett tak, fixar rent vatten. Det hade inte hänt om de inte hade kommit till Sverige. Nu har de haft några års möjlighet att förändra sitt liv, då de fått in ett ekonomiskt flöde.

Vädjar till kristna

Ulrika Falk är dock oroad över de allt kallare vindar som börjar blåsa, i Sverige och i övriga Europa, med en alltmer fientlig inställning till romer.

– Vi måste förstå deras situation, säger hon och vädjar sedan till kristna att ta ansvar:

– Kyrkan är en så otroligt viktig kraft nu, i att gå ut och försvara de grundläggande mänskliga värdena, säger hon.

brandskadat tält och husvagn på den plats där en man natten mot lördagen angrep ett migrantläger i Göteborg.

Fakta:

Natten mot lördag anlades en brand i ett läger för EU-migranter i Göteborgsområdet.

Tre husvagnar totalförstördes, ytterligare en brandskadades.

Två personer misshandlades vid samma tillfälle, en kvinna skadades då en machete höggs genom en tältduk, en man fick ett slag i huvudet med en hammare.

Polisen rubricerar händelsen som grov mordbrand och grov misshandel.

Gärningsmännens identitet är i skrivande stund inte känd.