Kyrkorna på offensiven för öppnare gränser

"Det kan behövas både höjd skatt och beskuren välfärd" skriver Sveriges kristna råd när de får kritik för att vara naiva.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Samtidigt som riksdagen är på god väg att klubba igenom ett lagförslag som gör att Sverige lägger sin migrationspolitik på EU:s miniminivå tar nu Sveriges kristna råd (SKR) strid för öppnare gränser. Kyrkornas paraplyorganisation vill bland annat se permanenta uppehållstillstånd och rätten till familjeåterförening.

Under rubriken "Människor på flykt ska inte hindras att nå Europa", inledde SKR sin offensiv för en generösare flyktingpolitik, på debattplats i Svenska Dagbladet. SKR samlar de flesta kristna samfunden i Sverige under ett paraply, och när de går ut i en fråga innebär det att det finns ett starkt stöd för den bland Sveriges kristna.

Kritik att kyrkorna är naiva

Efter den inledande debattartikeln har SKR:s företrädare fortsatt att försvara sin hållning, och bland annat svarat på kritiken att kyrkorna skulle vara naiva. Det har skett på flera håll, bland annat på Twitter, där någon skriver att deras arbete är behjärtansvärt, men hur har de tänkt lösa det hela praktiskt. Är det höjda skatter eller avvecklad välfärd?

– Kyrkan är en del av lösning med stort engagemang. Det kan behövas både höjd skatt och beskuren välfärd, svarade Sveriges kristna råds Twitteransvariga.

Björn Cedersjö, direktor på SKR, har också skrivit ett blogginlägg för att bemöta frågan "är ni inte naiva".

– Jag skulle säga att regeringen var tvungen att agera för man var på väg att förlora kontrollen. Och en regering i ett ordnat och rättssäkert samhälle behöver ha övergripande kontroll. Men jag skulle ha önskat att man beklagat sig och sagt: ”Vi vill inte detta egentligen. Vi gör en tillfällig åtgärd som vi upphäver så snart vi kan.” Och det borde vara nu.

Björn Cedersjö påpekar att antalet asylsökande till Sverige redan har minskat kraftigt, och den enda funktionen som den nya lagen kommer att fylla är att skicka signalen - kom inte hit.

Han menar också att Sverige inte längre kan ses som en internationell förebild, och han tar upp välfärdsfrågan.

– Vad är det som motiverar att min situation är bättre än min medmänniskas, undrar han och fortsätter:

– Vi borde också tala om vilka "uppoffringar" som vi är beredda att göra personligen och som samhälle.

SKR mötte minister i radiodebatt

SKR:s nyvalde ordförande Lasse Svensson mötte även i veckan migrationsminister Morgan Johansson (S), i en debatt som sändes i radioprogrammet Människor och tro.

Där berättade Lasse Svensson, som även är kyrkoledare i Equmeniakyrkan, att SKR reagerat kraftigt på regeringens omsvängning i flyktingpolitiken, och att människovärdet måste respekteras. Han var rädd för att den tillfälliga lagen på tre år som är på väg att införas på sikt kan bli permanent.

Kyrkoledaren förde fram att det Sverige hade var en mottagningskris, men att man nu vidtagit åtgärder, och därför borde gå tillbaka och hjälpa människor som är på flykt.

– Vi kunde leda Europa att ta ansvar, menade Lasse Svensson.

Migrationsminister Morgan Johansson talade istället om att Sverige vidtagit nödvändiga åtgärder, men att vi som land tagit ett stort ansvar för flyktingkrisen, till skillnad från övriga EU.

– Till slut finns det också en gräns för oss.

Statsministeromröstning