Kyrkovalet i Enköping sker utan S-lista

Socialdemokraterna kommer inte att ställa upp i nästa års val till kyrkofullmäktige i Enköping. I stället tänker de bilda en partipolitiskt obunden nomineringsgrupp.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Socialdemokraternas kommande partikongress arrangeras i april. Och Enköpings arbetarekommun har för tredje gången motionerat om att partiet inte längre ska ställa upp i kyrkovalet.

I motionen pekar de på att det inte blir trovärdigt när ett parti hyllar principen om att alla människor som känner den ideologiska samhörigheten ska rymmas inom partiet, oavsett bland annat religiös tillhörighet, när partiet samtidigt ställer upp i valet till Svenska kyrkan.

– Det är ett arv ifrån statskyrkan. Då var det naturligt. Då var kyrkan som en tredje kommun, säger Mats O Karlsson, socialdemokrat och ordförande i Uppsala stiftsfullmäktige, enligt Enköpings-Posten.

Men redan nu meddelar lokalavdelningen att de inte kommer att ställa upp i nästa års val till kyrkofullmäktige. De socialdemokrater som är engagerade i kyrkan tänker i stället att bilda en partipolitiskt obunden nomineringsgrupp.

– Jag tror att en fördel med en sådan nomineringslista blir att vi får in andra församlingsbor som delar vår värdegrund men som inte vill stå på listan med vår partibeteckning, säger Linda Johansson, vice ordförande för arbetarekommunen.

I Enköpings pastorat finns i dag nomineringsgrupperna Socialdemokraterna, Centerpartiet, Borgerligt alternativ (BA), Kristdemokrater för en levande kyrka och Vänstern i Svenska kyrkan (ViSK).

– I dag leds pastoratet av en valteknisk samverkan mellan alla nomineringsgrupper utom BA, säger Mats O Karlsson, till Kyrkans tidning.

Efter nyår räknar han med att hålla ett möte där det nya gruppnamnet ska bestämmas.

– Vi har ett ärligt uppsåt och vill engagera dem som går i kyrkan i kyrkovalet, säger han till Kyrkans tidning.

Läs fler artiklar om Socialdemokraterna

Alla tidigare artiklar