”Läkarassisterat självmord sparar skattepengar”

Läkarassisterat självmord kommer att spara miljontals skattedollar. Det hävdar kanadensiska forskare som studerat effekterna av dödshjälpen i Belgien och Nederländerna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Mellan 35 och 139 miljoner kanadensiska dollar (235 till 935 miljoner svenska kronor) kan sjukvården spara till följd av att assisterat självmord blivit lagligt. Det hävdar forskare vid universitetet i Calgary som i en studie publicerad i Canadian Medical Association Journal räknat på landets framtida kostnader för palliativ vård.

I studien har de tagit ledning av statistik från Nederländerna och Belgien, där olika former av dödshjälp varit lagliga sedan början på 2000-talet, skriver The National Post. Forskarnas beräkningar utgår från antalet fall av assisterat självmord i de länderna och utgår från antagandet att efterfrågan på dödshjälp i Kanada kommer att likna den i de två europeiska länderna.

Man räknar med att mellan en och fyra procent av alla dödsfall i framtiden kommer att vara självmord sanktionerade av sjukvården.

Det var i juni 2016 som det blev lagligt för läkare läkare i Kanada att hjälpa obotligt sjuka patienter i livets slutskede att dö genom att ge dem en dödlig dos läkemedel. Lagen har ett starkt stöd hos allmänheten och passerade trots högljutt motstånd från kyrkor och religiösa organisationer.

Enligt forskarna bakom studien ökar vårdkostnaderna dramatiskt under en människas sista tid döden. "Patienter som väljer dödshjälp kan avstå från denna resurskrävande period", skriver de.

Formuleringen har vållat kritik och forskarna har anklagats för att propagera för dödshjälp. De tillbakavisar kritiken.

– Vi har ingen agenda med den här kostnadsanalysen. Vi föreslår definitivt inte att läkarassisterat självmord bör väljas framför andra sätt att dö. Vad försöker bara beskriva verkligheten som följer av Kanadas nya lagstiftning, säger en av författarna till rapporten, Aaron Trachtenberg till tidningen.

Läs fler artiklar om dödshjälp och vård i livets slut

Alla tidigare artiklar