Lars Adaktusson: Personligt andaktsliv är viktigt

När Dagen fick följa EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) en dag berättade han om ett möte på 80-talet som gav ett bestående intryck: att ha en personlig andakt med Gud varje dag.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Klädd i mörk kostym. Frisyren välkammad som alltid. Röstläge och vokabulär känns igen från den tid då Lars Adaktusson höll objektivitetens fana högt som Mister Agenda i SVT.

Men nu finns en avgörande skillnad. Nu tycker han saker.

Vi har slagit oss ner bland myllret av parlamentariker, tjänstemän och journalister i en av EU-parlamentets lounger. Denna miljö är det tidigare nyhetsankarets nya vardag. Fast nu är det han som skapar nyheter i stället.

– Det har varit ett väldigt spännande halvår och jag känner mig enormt privilegierad att tillsammans med ledare från 28 länder få åstadkomma goda resultat.

Samma dag har påven kallat EU för en trött mormor som inte längre är fertil.

Är resultaten verkligen så goda?

– Många uppfattar EU som en koloss på lerfötter och jag kan delvis hålla med. Men jag har ändå en stark övertygelse att EU verkligen behövs. Samarbete är vägen framåt och vi ser att unionen hittills betytt 70 år av fred och utveckling.

Och en rejäl portion motsättningar.

– Ja, och vi ser det inte minst nu när de högerextrema partierna gått fram i valen. Vi behöver vara självkritiska och betona subsidiariteten (att beslut ska fattas så nära den som det gäller, reds anm.). Det finns en klåfingrighet inom EU ibland.

Vi ser den största flyktingströmmen till Europa sedan andra världskriget just nu. Hur ska vi hantera det?

– Jag kan förstå oron som många känner. Bostadsbrist och kommuner som får det väldigt tufft. Men människovärdet måste gå före penningvärdet. Det är ändå människoliv det handlar om, säger han.

Han tar en klunk av sitt kaffe. Snart ska han intervjuas av sin gamla arbetsgivare SVT tillsammans med parlamentskollegan Cecilia Wikström (FP).

Under tv-intervjun återkommer han flera gånger till den kristna tron. Den verkar bli en allt viktigare del när Lars Adaktusson profilerar sig som politiker.

– Den kristna tron är en av de viktigaste delarna i det här arbetet. Det handlar om att lyfta fram kristendomens betydelse för vår världsdel och idéarv, och försöka tillämpa de värderingarna praktiskt i politiken. Det är inte alltid lätt, men känns meningsfullt.

Men ska kyrkan blanda sig i politiken?

– Inte i partipolitiken men jag tror att det kristna budskapet är politiskt i många avseenden. Till exempel när det gäller synen på social utsatthet och vårt ansvar för omvärlden. Här finns delar i den kristna tron som har politiska konsekvenser. Men jag tror inte att kyrkan ska stödja enskilda partier eller personer.

Har du en önskan att fler ska bli kristna?

– Jag är övertygad om att en av uppgifterna man har som kristen är att förmedla sin tro vidare till andra. Vi vill bli fler, och ha en inkluderande inställning. Men vägen dit går inte via politiken, och det är inte statens uppgift att utse andliga ledare.

Du har mött många makthavare. Finns det någon som gjort starkare intryck än någon annan?

– En som jag imponerats av och vars politiska gärning drevs av ett kristet engagemang var fackföreningsledaren Lech Walesa i Polen. Han började i kyrkan i Gdansk och bad en halvtimme varje dag. För mig som på 1980-talet var tv-reporter beskrev han vad tron betydde i kampen mot ett diktatursystem. Det gjorde intryck på mig.

Ber du själv varje dag?

– Jag önskar att jag gjorde det, men har inte kommit så långt. Men det personliga andaktslivet är viktigt för mig. Man får ta sig utrymme.