Lars Adaktusson ställer upp i riksdagsvalet 2018

Han är redo att överge sitt uppdrag i Europa­parlamentet för att engagera sig i inrikespolitiken. Lars Adaktusson (KD) meddelar att han tänker ställa upp i riksdagsvalet nästa år.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Bakgrunden är att jag har fått frågor om jag kan tänka mig att kandidera till riksdagen från medlemmar i ett stort antal parti­distrikt det senaste halvåret, säger Lars Adaktusson till Dagen.

– Jag har bestämt mig för att tacka ja.

Det är ett och ett halvt år kvar till riksdagsvalet, men redan nu är planeringen igång när det gäller att ta fram kandidater.

Du har lyckats bra i Europaparlamentet, bland annat har du drivit igenom resolutionen om att IS begår folkmord. Varför inte fortsätta?

– Jag stortrivs i EU-parlamentet. Samtidigt gäller det att i politiska sammanhang veta vem uppdragsgivaren är, och tror partiets medlemmar att jag göra nytta i riksdagen måste jag ta till mig av det.

Får ersättare i EU

Lars Adaktusson säger att han tills vidare kommer att jobba vidare på sitt uppdrag i EU med full kraft, och kommer han in i riksdagen får en ersättare ta över den tid som är kvar innan nästa EU-val.

Vem hans ersättare skulle kunna bli vet han inte själv, bara att nummer två på KD:s lista till förra EU-valet var Ebba Busch Thor, numera partiledare.

I EU-parlamentet har du framför allt drivit frågan om förföljda kristna. Är det någon specifik ­fråga du vill satsa på när du ger dig in i svensk inrikespolitik?

– Frågan om utsatta kristna kommer jag inte att släppa. Det går utmärkt att jobba med det även med riksdagen som plattform, säger Lars Adaktusson.

– Jag var nyss i Vietnam och såg hur illa ställt det är, för kristna och buddhister framför allt. Jag kommer att ha med de här frågorna oavsett var jag rent organisatoriskt arbetar.

I övrigt väljer han att inte lyfta fram någon sakpolitisk fråga, utan vill i stället peka på vikten av värderingar och människosyn.

KD har sedan valet legat under riksdagsspärren i stort sett hela ­tiden. Vad tror du det beror på?

– Det beror på många orsaker. Vi ska ha klart för oss att det här är ett resultat av en nedåtgående trend som började 1998.

– Jag undviker gärna att peka på någon specifik orsak. Men jag tror att det hänger samman med att partiet inte anses tillräckligt relevant för väljarna, och att partiet upplevs som otydligt.

Bland annat, menar Lars Adaktusson, har åtta år med regeringsansvar gjort sitt.

– Nu är vi mitt uppe i ett förnyelse­arbete och det kan få stor betydelse. Det som är viktigt är att vi måste bli tydligare att knyta våra politiska förslag till vår ideologi och människosyn.

Ideologi på undantag

– Vi är i en situation i svensk politik där ideologierna har hamnat på undantag. Vi diskuterar mycket vem som sam­arbetar med vem, men väldigt lite om människovärdesfrågor, det som är kristdemokrati. Där måste vi bli självkritiska och se hur vi kan bli bättre på lyfta fram det fantastiska som partiet har, dess ideologi.

Kan du tänka dig att bli minister?

– Den frågan äger inte jag och jag har ingen anledning att fundera över den i dagsläget.

Jag tror att många i KD hoppas på en Adaktusson-effekt i och med ditt besked. Vad säger du om det?

– Jag säger att alla behövs inför det val som stundar. Det är inte en eller två personer som kan vända utvecklingen. Det krävs enorma insatser av alla entusiastiska medlemmar, och jag tror att många lätt underskattar styrkan i att KD är en folkrörelse, vilket är en unik tillgång.