Läs mer om Borgerligt alternativ (BA) i kyrkovalet

Inför förra kyrkovalet kapade Moderaterna banden med kyrkopolitiken, och i stället bildades den fristående nomineringsgruppen Borgerligt Alternativ.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Valresultatet blev ingen succé, vilket kan bero på att många hade svårt att hitta rätt under den nya vinjetten. De har drygt 12 procents stöd, och är tredje störst i kyrkomötet, men trenden pekar nedåt. Vare sig det varit Moderaterna eller Borgerligt alternativ som ställt upp så har stödet krympt under hela 2000-talet.

Borgerligt Alternativ går till val på att decentralisera makten i Svenska kyrkan, samt att kyrkan ska vara sparsam med sina resurser. De vill också att man själv ska kunna välja vilken församling man vill tillhöra.

 

Så kommer det att gå för Borgerligt Alternativ i kyrkovalet

Det stora problemet för Borgerligt Alternativ är att hitta sina väljare, samt att själva hitta vilken roll de vill spela i kyrkopolitiken. Är de Moderaternas förlängda arm in i kyrkan, eller är de någon slags Alliansen i kyrkopolitiken? BA får fortfarande ses som en nomineringsgrupp som söker sin identitet.

Potentialen är så klart att bli en stark borgerlig kraft som kan mota bort Socialdemokraterna. Men då gäller det att samla ihop krafterna. Nu ställer Centerpartiet upp under eget namn, medan L och KD har knoppat av sig och har varsin liten kyrkopolitisk gruppering.

Därmed lutar det åt att Borgerligt Alternativ är en nomineringsgrupp som främst måste förlita sig på moderata väljare. Och det räcker inte i dagsläget, för om stödtruppen är ett riksdagsparti som för tillfället befinner sig i kris, ja, då väntar troligtvis ingen valframgång i kyrkovalet.

 

Vill du läsa mer?

Borgerligt alternativs debattartikel i Dagen

Borgerligt alternativs hemsida.

Dagens stora kyrkovalssajt

Vad ska jag rösta på i kyrkovalet? Gör Dagens test!

Foto: Logga
Statsministeromröstning