Läs mer om FiSK (Fria liberaler i Svenska kyrkan)

När kyrkan skiljdes från staten valde Liberalerna att kapa banden med kyrkan. I dess ställe kom FiSK, som till en början hette Folkpartister i Svenska kyrkan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Nyligen tvingades de till ett namnbyte, när Folkpartiet i riksdagspolitiken blev Liberalerna. Förkortningen FiSK bestod dock.

Fria liberaler i Svenska kyrkan är en av de minsta grupperna i kyrkomötet, med drygt 3 procents stöd. Denna mandatperiod har även präglats av en del tunga avhopp.  

FiSK profilerar sig bland annat på att de vill ge individen rätt att välja församling. De är också drivande när det gäller hbtq-personers rättigheter.  

 

Så kommer det att gå för FiSK i kyrkovalet

FiSK lider av samma åkomma som alla andra nomineringsgrupper som bildats utifrån ett politiskt parti. Vilka ska rösta på dem, förutom de som i de allmänna valen röstar på Liberalerna? Och eftersom Liberalernas opinionssiffror inte är på topp just nu, lär det också påverka FiSK möjlighet i kyrkovalet. Liberalernas partiledarstrid kan också smitta av sig.

Att gruppen dessutom drabbats av att flera kyrkopolitiker bytt till Borgerligt alternativ under mandatperioden underlättar inte saken. I den stora uppsjö av nomineringsgrupper som finns, är risken stor att FiSK drunknar i mängden. Trösten är att det inte finns någon 4-procentspärr, och därmed ser det ut som att de kan få några mandat att simma vidare på ett tag till.

Det som skulle kunna bli FiSK:s räddning är att de kan vara ganska kaxiga, och de har lyft frågor som fri församlingstillhörighet och att präster måste viga samkönade par. Men många slåss om litet medieutrymme, och inget tyder på att FiSK hamnar i rampljuset.

 

Vill du läsa mer?

FiSK:s debattartikel i Dagen

FiSK:s hemsida.

Dagens stora kyrkovalssajt

Vad ska jag rösta på i kyrkovalet? Gör Dagens test!

Foto: Logga