Läs mer om POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan)

POSK är den stora oppositionsgruppen mot politiska partiers inblandning i kyrkopolitiken. De bildades 1987 som en sammanslagning av olika mindre grupper som var kritiska mot att partier styrde kyrkan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

POSK ville också bli en plattform för dem som inte tillhörde något politiskt parti, men ville vara med och påverka i kyrkan.

På kyrkomötet är POSK näst största grupp och fick i valet 2013 drygt 15 procent av rösterna.

POSK vill bland annat förändra nuvarande system för kyrkoval och införa indirekta val som enbart sker i den lokala församlingen.

 

Så kommer det att gå för POSK i kyrkovalet

Det finns många som är kritiska till att politiska partier ställer upp i kyrkoval, och därför har POSK stor potential att vinna mark. För att vara en nomineringsgrupp i Svenska kyrkan är de mycket välorganiserade. De har bara kyrkovalet att fokusera på, men har än så länge inte riktigt lyft till de höjder de längtar efter. 15 procents stöd räcker inte för att mota bort partierna.

Problemet för POSK är att de inte är så kända utanför kyrkans portar, och de har svårt att komma ut i riksmedierna. Om kyrkovalet blir en temperaturmätare inför nästa års riksdagsval, som kyrkoval ibland tenderar att bli, så kommer de tre politiska partierna som ställer upp troligtvis att stjäla showen.

Utmaningen för POSK är att nå ut till de stora väljarskarorna med sitt budskap om en kyrka fri från partipolitik, då skulle de till och med kunna bli den största nomineringsgruppen. Om de bara får predika för de redan frälsta lär de stanna runt de 15 procent de har i dag. 

 

Vill du läsa mer?

POSK:s debattartikel i Dagen

POSK:s hemsida

Dagens stora kyrkovalssajt

Vad ska jag rösta på i kyrkovalet? Gör Dagens test!