Läs mer om Socialdemokraterna (S) i kyrkovalet

Socialdemokraterna behöver ingen närmare presentation. Det är Sveriges statsbärande parti, och det är också ett av tre riksdagspartier som fortfarande ställer upp i kyrkovalet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Om något parti står för rådande ordning inom Svenska kyrkan så är det Socialdemokraterna, och de är klart störst av grupperna i kyrkopolitiken, med cirka 30 procents stöd. 

Deras stora valfråga inför årets kyrkoval är arbetsmiljön inom Svenska kyrkan, men de har också fokuserat på hbtq-personers rättigheter och att ingen får diskrimineras i kyrkan.

 

Så kommer det att gå för Sverigedemokraterna i kyrkovalet

Socialdemokraterna vet hur man vinner val. Deras styrka är att de är bra på att mobilisera, och att de når ut långt bortanför de trogna kyrkobesökarna.

Men trots att de är störst ska de inte tro att de sitter säkert i sadeln. S dominans utmanas från flera fronter.

Kritiker som tycker att Svenska kyrkan är för vänstervriden har här sin stora fiende, SD går exempelvis till val på att mer eller mindre kasta ut S från förarsätet.

Kritiker som vill få bort partierna från inflytande riktar också in sig på att få bort S från täppan. Främst kommer mobiliseringen från inomkyrkliga grupperingar, men i valrörelsen har de fått understöd från flera opinionsbildare. 

Om någon av dessa protestvågor lyckas växa sig stor, kan stödet för S minska och makten i kyrkan förskjutas. Men bli inte förvånad om partiet fortfarande är störst i kyrkan efter den 17 september.

 

Vill du läsa mer?

Socialdemokraternas debattartikel i Dagen

Socialdemokraternas hemsida

Dagens stora kyrkovalssajt

Vad ska jag rösta på i kyrkovalet? Gör Dagens test!

Foto: Logga