Nyheter

Läs mer om Sverigedemokraterna (SD) i kyrkovalet

Sverigedemokraterna beskriver sig som en växande folkrörelse, och att de blivit en växande kraft i svensk politik är tydligt.

SD storsatsar också i kyrkovalet, där de hittills varit en marginell gruppering. Dels för att de är relativt små, cirka 6 procents stöd vid valet 2013, dels för att ingen vill samarbeta med dem.

SD brukar ofta pekas ut som ett kontroversiellt parti, och när det kommer till kyrkovalet är det ingen underdrift. En kyrka som profilerat sig genom att verka för en generös flyktingpolitik går emot mycket av det som SD står för.

Men Svenska kyrkan är en viktig pusselbit i SD:s nationella vision, och de anser att Svenska kyrkan ska ha en särställning jämfört med andra trossamfund.

I kyrkovalet har de parollen tro och tradition, och lyfter frågor som kulturarvets betydelse samt att kyrkan ska vara tydligare om förföljda kristna.

Så kommer det att gå för Sverigedemokraterna i kyrkovalet

SD må vara impopulära på kyrkokansliet i Uppsala och bland många församlingar runtom i landet. Men SD är en växande kraft i svensk politik, och troligtvis också i kyrkopolitiken.

SD fick 6 procents stöd i kyrkovalet 2013. Sedan dess har de gjort ett rekordval i riksdagen samt vuxit rejält i opinionsmätningarna och parkerat som näst största parti med uppemot 20 procents stöd. Det ger en fingervisning om vad som kan vara på gång.

SD står för en tydlig oppositionell linje jämfört med alla andra i kyrkopolitiken. Partiet används ofta som slagträ av andra grupper för att varna för att kyrkan är på väg att tas över av främlingsfientliga krafter. Det har gett SD mycket tid i rampljuset, och även ett gyllene tillfälle att mobilisera sina egna sympatisörer. Förra kyrkovalet fick SD exempelvis mest uppmärksamhet av alla.

Varningen att främlingsfientliga krafter ska ta över kyrkan ekar också i detta kyrkoval, och frågan den här gången är inte om SD kommer att växa. Frågan är med hur mycket.

Vill du läsa mer?

Fler artiklar för dig