Läs mer om ViSK (Vänstern i Svenska kyrkan)

Som namnet antyder är det här en nomineringsgrupp som bildats av vänsterpartister. 2004 bröt de sig loss från moderpartiet och ställer upp i kyrkoval på egna ben.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

ViSK är den minsta gruppen i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, och fick drygt 2 procent av rösterna i valet 2013.

De är tydliga med att de vill dra kyrkan mer åt vänster, och i kyrkovalet har de profilerat sig med frågor som diakoni, jämställdhet och interreligiöst samarbete.

 

Så kommer det att gå för ViSK i kyrkovalet

ViSK:s stora räddning är att det inte finns någon 4-procentsspärr i kyrkoval. Då hade de varit ute i kylan, och frågan är om drivkraften funnits kvar om de inte hade haft sina fem mandat att försvara.

Med tanke på att de fortfarande har Vänsterpartiet mer eller mindre kvar i namnet, är det svårt att se dem som något annat än V:s förlängda arm, även om de formellt brutit kontakten med moderpartiet. Men det här är en nomineringsgrupp som främst lever på röster från vänsterpartister, som är den minst kyrkligt aktiva gruppen rent generellt.

ViSK får nog nöja sig att vara fortsatt minst. De har heller ingen fråga som rör om i grytan, och som skiljer dem nämnvärt från mängden.

 

Vill du läsa mer?

ViSK:s debattartikel i Dagen

ViSK:s hemsida.

Dagens stora kyrkovalssajt

Vad ska jag rösta på i kyrkovalet? Gör Dagens test!

Foto: Logga