Einar Ekberg-sånger i Lorensbergskyrkan

Det var en fantastisk vårdag då Lorensberskyrkan slog upp sina portar för att ta emot publiken i en eftermiddagssamling.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Läsardagen

Seniorer kom för att lyssna till sånger som en av Sveriges stora barytonsångare sjöng för många år sedan. Sångaren då hette Einar Ekberg och på den tiden, 50- och 60-talet, var det knappast någon i landet som inte viste vem Einar Ekberg var.

Den här gången gästades kyrkan av en kvartett sångare och musiker som under den stund de sjöng verkligen lät publiken få hör gamla, älskade sånger som under Ekbergtiden, och även senare sjöngs lite över allt i Sveriges kyrkor och kapell.

Einar Ekberg var verkligen en storsångare i Sverige, som också blev mycket älskad i Amerika. Som ett exempel på hans popularitet kan nämnas den sommarsöndag han sjöng för många år sedan i Kungsträdgården i Stockolm för ca 35 000 människor.

Sångerna Einar Ekberg sjöng, både egna och andras, blev mycket välkända. Många av de sångerna sjöngs nu av gästerna i Lorensbergskyrkan i Kalmar för den cirka hundrahövdade publiken. Det är Jan Bergman, Växjö som är ledare för den sjungande gruppen. Han arbetar mycket med Erikshjälpen både på riks- och lokalnivå. Konserten var också en stödkonsert för Erikshjälpens arbete bland barn i Rumänien. Övriga medlemmar i kvartetten är Göran Olsson och Lars Bergman, Stockholm, och Percy Bergman från Ljungby. Gruppen har funnits några år, även med andra medverkande. Hela tiden har man arbetat för Erikshjälpen och samlat in pengar till romernas barn i Rumänien. Så också vid den här konserten.

Hur länge har ni sjungit tillsammans som grupp?

 – Vi började som grupp på våren 2015 då vi hade vår första konsert i Pingstkyrkan Ljungby, berättar Lars Bergman. Men tidigare har vi också sjungit tillsammans med olika sångare och genom åren har vi har vi sjungit i många olika kyrkor, berättar Lars Bergman.

De fyra medverkande i Lorensbergskyrkan den här konserten har hittills haft tre konserter. Skördefesten på Klintagården 2017, Pingstkyrkan Huskvarna och nu alltså Lorensbergskyrkan i Kalmar.

I den här konserten sjöng ni sånger som lanserades på 50- och 60-talet av den riksbekante kyrkosångaren Einar Ekberg. Vilka andra sångare kan komma i fråga då ni uppträder?

 – Än så länge gäller Einar Ekbergs Amerikarepertoar men vi har talat om att också sjunga sånger av Allan Törnberg, Ruth och Göran Stenlund och Pelle Karlsson som exempel.

Det var ju en pensionärsträff ni hade i Lorensbergskyrkan. Är det mest i den åldersgruppen ni har er publik, eller sjunger ni också i andra sammanhang?

 – Vi sjunger för var och en som vill höra men det är klart att vår generation är uppväxt med dessa sånger och deras fantastiska texter och harmonier, säger Lars.

Hur ser framtidsplanerna ut för gruppen? Mycket på programmet?

– Vår devis är ”ring, så spelar vi”, säger en av sångarna, Lars Bergman.

Berne Wilhelmsson