Kammarkören sjöng i Jakobsberg

Aspnäskyrkan hade denna söndag besök av sin egen kammarkör med sin ledare Stig Andersson.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Läsardagen

Kören bildades 1974 och har under åren rest runt mycket i landet och medverkat i olika kyrkor. Kören består i dag av ett 30-tal sångare och dess repertoar är blandad med ibland nyskrivna arrangemang på gamla älskade sånger ur den gamla sångskatten, ibland nyskrivna arrangemang av nya sånger.

 – Det var den legendariske pianisten och arrangören Svante Widén som bildade kören 1974, berättar körens nuvarande ledare Stig Andersson. Själv började han som ledare 1998.

Vad sjunger ni helst för slags musik?

 – Vi sjunger allt från sakral kyrkomusik till mer frikyrklig repertoar, gospels och nutida andlig musik. En höjdpunkt för oss var när vi uruppförde min tonsättning av texter ur Dag Hammarskjölds "Vägmärken" i Berwaldhallen 18 september 2011, 50-årsdagen efter flygkraschen som ändade hans liv, berättar Stig.

Förutom att kören under åren har sjungit runt om i Sverige så har man också bland annat varit i Åbo, i Berlin och i Fuengirola på den spanska solkusten. Nu börjar kören förberedelserna för sin medverkan i kyrkans julkonsert den 9 december.

Monica Winerdal, en av församlingsmedlemmarna som då och då predikar i kyrkan och som har uppgifter på flera områden i arbetet, säger så här om körens insatser:

– Det är fantastiskt att lyssna till körens sång. De sjunger så bra, men framför allt är de så engagerade i sitt budskap, så att sångerna når fram till oss som åhörare. Körens glädje och engagemang smittar av sig och både orden och lovsången till Gud blir en viktig del av gudstjänsten. Jag blir välsignad och upplever att sången lyfter hela gudstjänsten.