Rekordmånga kom på Villa Shaloms sommarfester

En sommarfest riktad i första hand till ensamma och äldre. Den idén kläckte några privatpersoner i Oskarshamn för tre år sedan. Första året kom det 98 personer till sommarfesten på Villa Shalom.
Denna sommar anmälde sig rekordmånga 281 personer. Därför har sommarfesten utökats till tre dagar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Läsardagen

– För oss känns det väldigt varmt och bra att det blivit så uppskattat, säger Bo Malm, en av de personer som startade sommarfesten på Villa Shalom.

Det var 2014 som Bo Malm, Ingmar Hjalmarsson, Bo Adolfsson, Berno Emilsson med flera började fundera på att anordna en sommarfest för de som känner sig ensamma eller inte har möjlighet att komma ut och träffa andra människor.

Sagt och gjort. Redan första året kom det 98 personer till de dukade borden på Villa Shaloms konferensanläggning, som drivs av den kristna organisationen Shalom Mission med säte i Oskarshamn.

Initiativtagarna till sommarfesten jobbar på frivillig basis. De har en budget på cirka 30 000 kronor, som bekostas av Oskarshamns kommun, stiftelser och Oskarshamns och Döderhults församlingar.

Sedan hjälper folk på Villa Shalom till att göra inköpen, tillaga maten och vara bordsvärdar.

– Vi är tacksamma mot de som hjälper oss med finansieringen och alla övriga. Annars hade det inte blivit något, säger Bo Malm.

Redan andra året var intresset så stort att sommarfesten utökades till två dagar. Denna sommar behövdes det alltså tre dagar, 29-31 augusti, för att alla 281anmälda skulle få plats.

Bara första dagen kom det 120 personer. De fick, för endast 20 kronor per person, avnjuta en sommarbetonad lunch och kaffe och tårta. En barnkör från kristna förskolan Arken i Oskarshamn stod för underhållningen. Dessutom sade Jan Wahlström, föreståndare för bibelskolan Blå Kust på Shalom Mission, några väl valda ord. Han talade om livskvalitet och att sommarfesten på Villa Shalom är ett exempel på livskvalitet.

Både tjänstemän och politiker från Oskarshamns kommun har också närvarat på sommarfesten. Bland andra socialchefen Anna Lindqvist och kommunalrådet Peter Wretlund (S).

Ingmar Hjalmarsson, en av initiativtagarna, säger att han själv får mycket tillbaka från alla som kommer och deltar i gemenskapen.

– Vi gör det här med hjärtat . Det var därför vi startade alltihop, säger han.

– Vi är så glada att det slagit så väl ut, säger Bo Malm.

Per Edwardsson

Statsministeromröstning