Valborgsmässofirande på Klintagården

Klintagården norr om Borgholm öppnade sin verksamhet för säsongen med det sjungande paret Irene och Roberth Johansson från Aneby.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Läsardagen

Om man säger "Humor i helgade hyddor", så vet många vad som gäller då detta par ställer sig på scenen. Paret har hållit på ett tjugotal år med att resa runt landet och medverkar mycket ofta i kyrkor av olika slag, och på olika sätt.

– Vi reser ganska mycket och har ett hundratal samlingar per år. Vi gläder oss mycket över att få komma till olika samfund för att sjunga egna sånger, men också sånger ur den gamla sångskatten, som man tyvärr inte får höra så mycket av i våra dagar, säger Roberth.

Robert Johansson själv är en aktiv låtskrivare, har gjort text och musik till cirka 300 sånger förutom de han tonsatt där texter är formade av andra författare.

Hans intresse för texter har också en annan sida. Han är intresserad av att hitta det som i ögonblicket är pinsamt men som efter tid blir något som publiken skrattar åt. Publiken på Klintagården fick bland annat höra detta om pastorn som skulle berätta om Sackeus i trädet, och som i hastigheten uttryckte det så här: ”Och då tittade Jesus upp i trädet och sa Nikodemus skynda dig ner”. Publiken skrattade, pastorn kände någon sekund hur pinsamt det, blev men fanns sig i det att han ropade igen och sa. ”Kom ner! Där ska Sackeus sitta!”

Det blev många humoristiska berättelser och många sånger ur Roberths egen produktion. Men det blev också information om hur andra sånger som till exempel "Ovan där" kommit till och flera andra. Publiken sjöng med i många av sångerna under parets framställning.

Traditionsenligt gjordes en timmes paus i programmet där publiken gavs tillfälle att vandra ner till stranden, för att tillsammans med en stor publik lyssna till musik och se Valborgsmässoelden och den vackra solnedgången.

Statsministeromröstning