Ledande katoliker kritiserar ”value voters”

Två nära förtrogna med påven Francis har skrivit en artikel där de starkt kritiserar religiösa företrädare i USA som står bakom president Donald Trump.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Författarna kritiserar bland annat de kristna amerikanerna för deras fundamentalistiska åsikter, som enligt författarna demoniserar andra och skapar rädsla och hat.

Artikeln, i italienskspråkiga tidskriften La Civiltà Cattolica, talar om att vissa amerikanska evangelikaler och katoliker försöker att införa en "xenofobisk och islamofobisk vision med murar och renande utvisningar".

Fader Antonio Spadaro, redaktör för La Civiltà Cattolica och pastor Marcelo Figueroa, chefredaktör för den argentinska upplagan av L''Osservatore Romano, riktar i artikeln, som har rubriken "Evangelisk fundamentalism och katolsk integrerande nationalism i USA: En överraskande ekumenik", in sig på så kallade "value voters", de väljare som främst röstar utifrån sina grundläggande kristna värderingar.

Enligt författarna drömmer dessa väljare om att religionen ska påverka politiken i vad författarna kallar en "nostalgisk dröm om en teokratisk typ av stat".

Författarna hävdar vidare att konservativa katoliker och evangelier enas kring gemensamma mål, som att bekämpa abort och samkönade äktenskap eller att främja religiös utbildning i skolor, och att de därigenom främjar en "konfliktekumenik" som demoniserar andra.

"Mångfalden av hot mot deras förståelse av den amerikanska livsstilen har inkluderat modernistiska andar, den svarta medborgarrättsrörelsen, hippierörelsen, kommunism, feministiska rörelser och så vidare", skriver författarna.

"Och nu finns det invandrarna och muslimerna", fortsätter de enligt CNN.

Författarna anklagar samtidigt också Vita husets chefsstrateg, Steve Bannon, för att stödja en ”apokalyptisk geopolitik” baserad på missförstått teopolitiskt tänkande som fokuserar på ett statligt underordnande i förhållande till Bibeln, en idé "som inte skiljer sig från den som inspirerar islamisk fundamentalism".

Läs fler artiklar om Donald Trump

Alla tidigare artiklar