28 september 2021

En tidning på kristen grundLedare

Joakim Hagerius: Viktig signal att äldste bad kvinnorna om förlåtelse

Det finns fortfarande mycket att lära från Willow Creek.

###
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

På onsdag kväll meddelar äldstekåren och huvudpastorn i Willow Creek Community Church att de avgår. Anledningen är hur de har hanterat anklagelserna mot Bill Hybels. På torsdag morgon inleds GLS – Global Leadership Summit: världens största ledarskapskonferens. Allt sker på samma scen.

Av allt viktigt som kommer förmedlas under konferensen så har det viktigaste redan sagts.

Meddelandet från Willow Creeks ledning och det som ledde fram till beslutet räcker och blir över som ledarskapsmaterial att jobba med. Också långt efter att konferensen är över.

Beslutet att avgå kom efter att New York Times berättat ännu en tragisk historia om en kvinna, som var Bill Hybels assistens på 1980–talet. Det blev en ögonöppnare. Redan fyra år tidigare hade anklagelser nått äldstekåren men de valde att tro på Hybels och utredningar som gjordes ledde ingenstans. När Chicago Tribune tidigare i våras berättade om kvinnorna och deras historia blev allmänt känd, meddelade Hybels sin avgång, men utan att ge kvinnorna rätt. Också ledningen gav Hybels version företräde. Det var fel, tragiskt, men inte så konstigt.

Läs mer: Svenskar på GLS: Både tårar och framtidshopp

Bill Hybels var församlingens grundare och framgångsrik pastor i flera decennier. Han hade ett stort förtroendekapital. Därför backades hans version upp.

Det är lätt att stå vid sidlinjen och tycka att ledningen de borde ha sett och agerat annorlunda. Allt är lätt från sidan.

Därför är det starkt att läsa ett uttalande från äldstekåren som namnger alla kvinnorna i samband med personligt formulerade ursäkter. Ett förlåt för att ledningen inte från början trodde deras berättelser och för att de inte agerat snabbare.

På de första GLS-konferenserna fanns ett återkommande seminarium som handlade om vad som hänt sedan förra året i kyrkan, och vad ledarskapet hade lärt sig av det. Detta seminarium har utgått sedan många år. Vilket är synd. Inget ledarskap får till allting från början och hela tiden. Det går inte att studera sig till det den perfekta organisationen. För att utveckla både en organisation och sig själv behöver man göra saker, och sedan reflektera över det.

Läs mer: Hela Willow Creeks ledning avgår

Reflektion är redskapet för att kunna korrigera och göra nödvändiga ändringar. Detta behöver ske återkommande för den som inte redan är färdiglärd.

2018 återuppstår detta självreflekterande seminarium, om än högst ofrivilligt. De senaste händelserna är vad alla kommer tala om, och måste tala om: Hur blir man lika bra på att ta emot feedback som att ge feedback? Hur ser en struktur ut som håller ledare ansvariga? Räcker det med en internt vald församlingsledning (så som det fungerar i de flesta svenska frikyrkor) eller behöver en extern struktur kopplas på?

Har vi lärt allt vi behöver från Willow Creek Community Church? Nej det tror jag verkligen inte. Det finns hur mycket som helst att lära av det som nu sker. Och vem vet, kanske kommer tiden som ligger framför bli församlingens bästa tid.

Joakim Hagerius

Joakim Hagerius

Joakim Hagerius är tidigare opinionsredaktör och ledarskribent på tidningen Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar