15 april 2021

En tidning på kristen grundLedare

Hillsong behöver ta itu med det som skaver

Församlingar som snabbt växer sig stora har större behov av goda strukturer

Det är som att balansera på en slak lina. Å ena sidan krävs det mod och vilja att trampa upp nya stigar för att få se nya saker. Å andra sidan finns det nödvändiga byggstenar och strukturer i det som är beprövat. Strukturer som behövs för att det nya ska kunna bli bestående över tid. Den här balansgången råkar alla församlingsplanteringar, väckelserörelser och nya församlingsrörelser ut för. Och det är lätt att trampa fel. Särskilt när allt går väldigt fort. Ibland är felstegen små och lätta att rätta till. Andra gånger blir det till priset av att människor drabbas hårt med i värsta fall brända broar till den kristna tron.

Förhoppningen är att de ska kunna fortsätta framåt, med kraft och vishet, på sunda vägar.

—  Frida Park

Ansvaret på den som vill bygga nytt är inte litet. Något Andreas Nielsen, huvudpastor för Hillsong Sweden, har erfarenhet av. Det stämmer, som Nielsen säger, att det inte hör till vanligheterna att en rörelse växer så snabbt som Hillsong gjort och barnsjukdomar är som alltid nästintill omöjliga att inte drabbas av. Men det är ledarskapets plikt att se till att dessa blir så milda och snabbt övergående som möjligt. Just för att en rörelse växer så fort, är behovet av goda strukturer stora.

Hillsong når ut till grupper som få andra nått och de är, just tack vare sitt fokus på siffror, noga med att inte tappa bort den lilla människan i den stora gruppen. “Alla ska bli sedda”, säger Nielsen. Desto viktigare då att inte fakta och siffror slarvas med - det bidrar tyvärr till att trovärdigheten riskeras. Och även om deras varma “välkommen” till nya besökare är både föredömligt och uppriktigt måste omsorgen om de många trogna ideella säkras. Annars blir det knepigt att få ihop balansräkningen.

Det är många som gjort livsförvandlande gudsmöten tack vare Hillsongs arbete. Förhoppningen är att de ska kunna fortsätta framåt, med kraft och vishet, på sunda vägar. Då är det oundvikligt att det som skaver måste rensas bort innan skavet blir till stora sår.


Frida Park

Frida Park är opinionsredaktör på Dagen.

Fler artiklar från Ledare

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Dagens poddar