16 oktober 2021

En tidning på kristen grundLedare

Det är i skolan slaget om samhällets framtida värderingar står

Kommentar. Församlingar kan bidra till att ge kunskap om Bibelns berättelser till elever

Frida Park.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Nästa vecka återvänder sommarystra barn och unga till landets alla skolor för att fortsätta sin utbildning. Skolan är tveklöst en arena vars betydelse för det uppväxande släktet och Sveriges framtid inte nog kan betonas. Politiker ser skolan som ett av de viktigaste slagfälten för kampen om vilka värderingar som ska råda i framtiden. I dag har vi ett samhälle där kunskapen om Bibeln minskar för varje år som går. Sverige har hela generationer som inte längre är bekanta med Bibelns innehåll och i värsta fall enbart har mött en skev bild av vad kristen tro innebär. En bidragande orsak stavas naturligtvis avskaffad kristendomskunskap.

Likväl ingår kristendom och kunskap om Bibelns berättelser ännu i svensk skolas kunskapskrav. Men även annars utmärkta lärare känner sig ibland osäkra på hur de ska undervisa om Bibeln. Församlingar kan bidra, höra av sig till de lokala skolorna och erbjuda sig att enligt läroplanens intentioner informera om Bibelns berättelser. Det är självklart inte ett tillfälle till evangelisation. Men precis som Andreas Hulten, nationell ledare för Bibeläventyret, sa till Dagen tidigare i sommar, är det en allemansrätt att få del av Bibelns berättelser. Och vem kan bättre berätta om Bibeln än kyrkorna?

Frida Park

Frida Park

Frida Park är opinionsredaktör på Dagen.

Tycker du att det här behöver läsas av fler?

QR-kod för Swish-numret. Att den kristna rösten i samhällsdebatten är viktig?
Hjälp oss att nå längre genom att swisha en valfri summa till DagenVision.
Swishnummer: 123 427 57 07 – märk din gåva DagenVision.
Vill du veta mer om DagenVision?
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Ledare

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar