Ledare

Frågan om efterträdaren mer dramatisk än att Antje lämnar

Viktiga vägval för efterträdaren

Ärkebiskop Antje Jackelén fyller 67 år i juni 2022 och har meddelat att hon avser att gå i pension under hösten. Det är inte gjort i en handvändning att utse en efterträdare och därför förvarnar hon i god tid så att processen med nomineringar, provval, utfrågningar och val, eventuellt i två omgångar, kan ta sin början.

Beskedet är alltså i sak odramatiskt. Men vem som blir ny ledare för Sveriges i särklass största kristna samfund är ändå en fråga med inneboende dramatik.

Ärkebiskopen är formellt primus inter pares, den främsta bland jämlikar, i biskopsmötet. Men hon eller han har ändå unika möjligheter att peka ut färdriktningen för Svenska kyrkan. Det är alltid viktigt, inte minst i en tid med stora utmaningar när medlemsantalet krymper och ekonomin därmed försämras. Det är ett läge som kräver både kontinuitet och nytänkande.

Det saknas inte hugade och lämpade kandidater bland Sveriges biskopar.

—  Elisabeth Sandlund

Det är alldeles för tidigt att spekulera om efterträdare. Men det saknas inte hugade och lämpade kandidater bland Sveriges biskopar. Och sannolikheten att det blir någon av dem är nära nog hundraprocentig.

Det är även för tidigt att utvärdera Antje Jackeléns sju år som ärkebiskop som helhet. Men till hennes hjärtefrågor, som hon drivit med stor kraft, hör behovet av undervisning om kristen tro i alla åldrar och alldeles särskilt barnens rätt till andlig utveckling. Det är linjer som behöver fortsätta att följas, oavsett vem som flyttar in i ärkebiskopsgården i Uppsala om ett år.

Fler artiklar för dig