Ledare

Varför låtsas som att dyrare elpriser inte drabbar kyrkan?

Kommentar. Det är klart att kollekten ska gå till behövande

Frida Park.

Pseudodebatten som uppstod efter att Ebba Busch twittrat om att elpriserna spårat ur när kyrkor tvingats stänga bygger på hårklyverier. “Kollekten i kyrkan borde gå till behövande. Inte urspårade elräkningar”, skrev partiledaren vars parti varit kritiskt till att dagens elförsörjning är för instabil och efterfrågar mer kärnkraft.

Det är ju svårt att invända mot tweeten, oavsett vilken av budgetposterna som belastas när kyrkans elräkningar ska betalas. Behövande belastas inte, säger kyrkoherde Maria Kroon. Gott så.

Men likväl är det orimligt att kyrkor ska behöva stängas på grund av skenande elpriser. Och om de varit lägre hade kanske fler behövande kunnat hjälpas? Där borde fokus för debatten ligga, inte huruvida det är kollekt eller kyrkoskatt som betalar elen i kyrkan.


Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig