Ledare

Tiden hotar rinna ut för svensk-iranske läkaren

Nu måste den svenska rösten höjas för att rädda Djalalis liv

Elisabeth Sandlund, i korthet.

I drygt sex år har den svenske medborgaren Ahmadreza Djalali, läkare och forskare i katastrofmedicin, suttit i iranskt fängelse, dömd till döden för påstått spioneri. Nu har återigen ett datum för hans avrättning meddelats – den 21 maj, om drygt en vecka. I Sverige finns Djalalis familj.

Hans hustru vädjar återigen till den svenska regeringen om ett ingripande och kräver ett personligt möte med utrikesministern. “Jag förstår inte vad de har gjort de här sex åren. Det här är som tortyr”, säger hon till TT.

Regeringen och inte minst Ann Linde har självfallet fullt upp med Natofrågan. Men Djalalis liv står på spel. Eftersom den berömda tysta diplomatin inte verkar ha lett någonstans måste den svenska rösten höjas nu, kraftfullt och bestämt.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig