Ledare

En regering med förutsättningar att förstå sig på tro

Kommentar. Välkommet att Jakob Forssmed blir minister med ansvar för trossamfunden

Kristenheten vet att det inte är någon idé att förvänta sig någon förståelse från styrande politiker. Religionsanalfabetism snarare än religionskompetens har varit det rådande i många kontakter, men också lagda förslag, från sittande regeringar. Gång på gång har trossamfunden och Sveriges kristna råd i olika forum, upprop, möten och debattartiklar försökt tala politikerna till rätta när det ena religionsfientliga förslaget efter det andra lagts till handlingarna. Nu ser det ut att kunna bli skillnad.

Även om det finns mycket att ha synpunkter på och kritisera i Tidöavtalet, inte minst migrationspolitiken och det slopade enprocentsmålet i biståndspolitiken, är det ett faktum att det i regeringen Kristersson finns flera ministrar med kyrklig bakgrund. Minister med ansvar för trossamfunden blir Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed, som tidigare visat ett stort engagemang för frågor som är väsentliga för svensk kristenhet – för de ensamma, för civilsamhället, för rimliga demokrativillkor, för högkostnadsskydd för kyrkor under elkrisen, för särskilt coronastöd till kyrkorna under pandemin, för äldre och emot partipolitiken i Svenska kyrkan.

När nu statsminister Ulf Kristersson i sin regeringsförklaring lyfter flera frågor som har direkt inverkan på trossamfunden, till exempel demokrativillkor och förbud för omvändelseförsök, är det välkommet att den ansvarige ministern själv har ett församlingsengagemang och förstår trossamfundens utmaningar och villkor, men också de unika möjligheter tron har att skapa mening och existentiell hälsa för människor. Sverige har fått en regering som har alla möjligheter att göra upp med tröttsam och omodern religionsanalfabetism.

Fler artiklar för dig