Ledare

Religiös fundamentalism i en återvändsgränd

Lennarth Hambre: Talibanerna fortsätter att vägra kvinnor arbete och studier

Talibanerna fortsätter med dubbel bokföring. Samtidigt som förhandlingar skedde med amerikanerna i Doha planerades ett militärt och politiskt övertagande i Kabul. När de FN- och Nato-ledda fredsbevarande styrkorna förberedde sig för att lämna Afghanistan planerade talibanernas upprorsgrupp att ta över. Talibanerna fortsätter på den inslagna vägen. Löften till väst om allas lika värde och möjlighet till studier och fortsatt arbete för kvinnor bryts. Utbildningar stängs ner, den ena efter den andra. Det senaste exemplet är att kvinnor förbjuds att fortsätta sina universitetsstudier. Enligt rapporter från Sveriges Radio är det beväpnade vakter som hindrar kvinnor att komma in på universitetsområden.

I Afghanistan behöver nu över 24 miljoner människor akut hjälp och över 2,8 miljoner är på flykt utöver de 3,5 miljoner afghaner som är internflyktingar, allt enligt FN-organet på plats. Under första halvåret 2021 dödades fler kvinnor och barn än något tidigare halvår sedan 2009.

Religiös och politisk fundamentalism skapar förföljelse, lidande och i värsta fall död

—  Lennarth Hambre

När religiösa fundamentalister med extrema uppfattningar och fanatiska beteenden tar makten leder det alltid till att människor förföljs, lider nöd och i värsta fall dödas. Det gäller så väl religiös som politisk fundamentalism. Vi såg det med bokstavstroende fariséer på Jesu tid. I dag ser vi det bland muslimer i Afghanistan eller Iran och politiska ledare som Vladimir Putin i Ryssland eller Nicolás Maduro i Venezuela. Alla är på väg in i en återvändsgränd.

Fler artiklar för dig