Ledare

Dubbelfel av Liberalerna om konfessionella friskolor

Kommentar: Religionsskräcken får Pehrson att tappa förnuftet

Liberalerna sitter i regeringen. Partiledaren Johan Pehrson är integrations- och arbetsmarknadsminister. Skolministern Lotta Edholm är Liberal. Och nu kritiserar Liberalerna i en debattartikel i Expressen (15/1) regeringen för att den göra för lite för integrationen och deras lösning: Förbjud religiösa friskolor. Det har L sagt länge, men nu verkar det ha gått lite väl fort på Liberalernas kansli.

För det första. Den minister som i regeringen har ansvar för integration kritiserar regeringen för att inte göra tillräckligt för integrationen. Märkligt. Och skolministern borde veta att ”friskolor med konfessionell huvudman” är precis som andra skolor ålagda att följa såväl läroplan som skollag. De står också under Skolinspektionens tillsyn. Nyligen skärptes kraven. Gott så.

För det andra. L vill lösa integrationsproblemen. Bra! Men L vill göra det genom att förbjuda konfessionella friskolor där en (1) procent av eleverna går och den absolut största majoriteten av dem går i skolor med kristna huvudmän som drivs av svenska församlingar. Hur är de ett problem för integrationen? Det är såklart de ytterst få skolor som drivs av muslimska huvudmän de vill åt, men varför inte invänta och se vad de skärpta kraven leder till?

Pehrson förslår mer insatser från civilsamhället, men är inte just friskolor en del av vad civilsamhället gör? Nej, Liberalerna den här debattartikeln var sannerligen ett dubbelfel på så många plan.

Fler artiklar för dig