80-åringen låg död i tre år - Hur många fler finns som ingen frågar efter?

En man i 80-årsåldern hittades död i en lägenhet i centrala Stockholm efter att grannar larmat. Mannen hade då legat död i tre år. Med radion påslagen och lampan tänd. Posten hade fortsatt komma genom brevinkastet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Hur såg livet ut innan mannen dog? Han kom till Sverige från Jugoslavien som 27-åring, föräldrarna blev kvar i hemlandet. Vad hände sedan? Uppstod ensamheten sent i livet? När han inte längre hade ett arbete att gå till? Hur länge hade han levt så ensam som han dog? Och hur många fler finns det som ingen frågar efter och undrar hur de mår? En chef på rättsmedicinska enheten i Stockholm uppskattar att de får hantera ett fall i veckan som handlar om personer som legat döda i sin lägenhet under en längre tid. En indikation på att ensamhet är en verkligt för alltför många.

Maskerna i det sociala skyddsnätet behöver bli tätare och det är inget man kan lägga på stat och kommun. Vi behöver alla bidra. Att ringa sin gamla arbetskompis bara för att säga hej bygger också samhället.

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.
Maria Gustin Bergström och Stefan Gustavsson landar helt olika då Sverige är på väg att ta fram en ny migrationspolitik.
Foto: Santi Palacios/Jacob Zetterman/Livets Ord
Foto: Santi Palacios/Jacob Zetterman/Livets Ord
Foto: Liselotte Sabroe
Foto: Liselotte Sabroe
Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT
Debatten om Knutby
Foto: Sandra Lagerstrå
Foto: Sandra Lagerstrå