Blir Trump en historisk hjälte?

Den närmsta framtiden kommer att avgöra om den amerikanska presidenten kommer gå till historien som oberäknelig narr eller osannolik fredshjälte.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

En historisk händelse av sällan skådat mått. Så kan mötet mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump beskrivas. Det är inte överord. Det är många som sitter med gapande mun och undrar hur det kommer sig att USA:s oberäknelige president med åtskilliga utrikespolitiska grodor på sin meritlista nu kan visa sig ha en chans att få Nobels fredspris. Ända sedan sin presidentkampanj har Trump tydligt tagit ställning för att kärnvapen är det enskilt största problemet i världen. När han nu, två år senare, som förste amerikanske president mött och skakat hand med ärkefienden och därtill fått denne att skriva under ett fredsavtal famlar kritikerna efter ord.

Trump är oberäknelig, men också beslutsam. Det är just den kombinationen som gör att han mött ett välrågat mått av befogad kritik. Inte ens långvariga goda vänner har kunnat lita på Trumps nycker.

Möjligen är det också den kombinationen som lyckats förmå Nordkorea att släppa den allt mer upptrappade retoriken, kryddad med förlöjligande tillmälen, och i stället skaka hand över ett avtal som innebär avslutandet av ett 65-årigt vapenstillestånd och början på fred och kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Om Trump är hård mot sina vänner, vad är han då inte mot sina ovänner. Exakt hur detta har gått till kommer ältas i historieböcker framöver, var så säker.

Där kommer också resultatet av uppgörelsen att hamna – oavsett hur det går. Den närmaste framtiden kommer att avgöra om det blir som oberäknelig narr eller osannolik fredshjälte Donald Trump skrivs in i historien.

Läs mer: Sydkoreansk pastor efter toppmötet: Mina böner besvaras

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.
Böneutrop
Kyrka och politik