Ledare

Dagen tar ställning i avgörande frågor

Under 2013 sammanfattar vi tidningens ståndpunkter i ämnen viktiga för kristenheten

Nyåret är några dagar av tillbakablick och reflektion. Så nödvändigt i en tid som rör sig fort, i en värld som blir allt mer global, och för en mänsklighet som är allt mer utmanad. Varje nyhetsredaktion gör sina årskrönikor, med de viktigaste händelserna, de bästa aktierna, de största idrottsframgångarna. Alla är vi betjänta av en summering, en utvärdering.

Vi utvärderar även på ett personligt plan. Vad blev egentligen gjort av alla våra goda föresatser? Flyttades projekten framåt, eller slösade vi mest tid? Vad kan vi lära av dagarna som rusade förbi? Kan vi förbättra det vi gjorde bra, begränsa de sämre prestationerna? Kan detta års erfarenheter bli nästa års goda vanor? Klassiska bra frågor att reflektera över.

För de allra flesta innebär nyåret ett nytt avstamp. Även om tiden är linjär, får vi energi av att byta ett årtal mot ett annat. Vi är nu på väg in i år 2013. ”Efter Kristus”, tillägger vi gärna. Vår tideräkning utgår från julens storslagna mirakel, då Gud blev människa. På Dagen, en tidning på kristen grund, är vi förväntansfulla. Det senaste decenniet har aktualiserat religion på ett nytt sätt. Världen har förvisso blivit mer polariserad och konfliktfylld, det är inte bra. Men samtidigt märker vi en andlig nyfikenhet, och en kristenhet som på många håll visar tecken på ny vitalitet. Vi tror på ett spännande 2013.

För att ge extra fart in i nya året kommer Dagens ledarredaktion de närmaste veckorna att jobba med ”Dagens mening”. Vi ska försöka sammanfatta våra ståndpunkter i ett antal frågor som är viktiga för kristenheten.

Det finns inga ambitioner att vara heltäckande, inte heller att kunna samla hela kristenheten. Vårt syfte är att tydliggöra ett antal brännande områden, och förklara hur vi resonerar utifrån en kristen hållning. Troligen inte den enda hållningen, men den som vår ledarsida står för, med den kunskap vi har idag. Vi vill sedan utmana er läsare att jobba vidare med frågeställningarna.

Som alltid på Dagens ledarsida ser vi världen genom tre raster:

1) För det första studerar vi Bibeln. Att göra en tidning på kristen grund innebär att vi söker Guds tanke, så nära Jesu liv och exempel som möjligt. Vi söker se det som Jesus såg, de små, de fattiga, de utanför. Även om vi inte särskilt ofta citerar Bibeln i ledarna är den grunden för våra åsikter. Det kommer att märkas tydligare nu.

2) Det andra rastret utgår från den idétradition som format vår del av kristenheten. Vi bejakar arvet från urkyrkan och framåt, och inser även bristfälligheten i människors handlande. Naturligtvis har även vi brister, vilket stämmer oss till ödmjukhet och respekt inför varandra.

Liknande hållning finner vi i Lausannedokumenten, ett antal ideologiska grundsatser, som format en stor del av protestantisk kristenhet. I Sverige är dessa texter välkända bland kristna ledare. De hjälper oss till tydlighet.

3) Tredje rastret är vår omvärldsuppfattning och analys av vår samtid. Tidningens åsikter färgas av ledarskribenternas personliga preferenser, kunskap och erfarenhet. Även vi påverkas av tidsandan och samhällets dagordning som ständigt revideras. 1940-talets "dansbaneelände" har kommit i skymundan av nya aktuella frågor.

Ledarna som presenteras under vinjetten ”Dagens mening” kommer att vara osignerade, för att markera att det inte är en enskild skribents synpunkter utan är hållningen för tidningen som sådan.

Följande ämnen vill vi bearbeta, med start nästa fredag: Bibeln, Socialt ansvar, Familjen, Församlingen, Mellanöstern, Livets gränser, Ekumenik, Andra religioner, Vård och omsorg, Rättvisa, Integration och rasism, Mission och evangelisation.

Vår målsättning är att ge dig som enskild läsare en utmaning, men också ett underlag till samtal i kyrkans gemenskapsgrupp. Som församlingsledare och pastor har du kanske redan en klar bild, då får du anledning att aktualisera din undervisning.

Vi har som ambition att vara tydliga för att du ska få ett ”fast” tankegods att ta spjärn emot. Vi vill även vara ärliga och ibland redovisa olika uppfattningar.

Tydlighet, ödmjukhet och respekt är bra egenskaper i samtal om ideologi. Det enda vi vet är att Gud är större än våra tankar, liksom hans nåd och omsorg.

Med det som utgångspunkt är vi redo för ett spännande 2013. Ett gott nytt år!

Fler artiklar för dig