De som vill förbjuda kristna friskolor stöter på patrull

Det är de krafter som vill förbjuda konfessionella friskolor som har uppförsbacke, skriver Elisabeth Sandlund.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

Kristna friskolor bör vara tillåtna. Det anser en majoritet av svenska folket. Eftersom åtskilliga är osäkra vad de tycker är det endast något över en tredjedel som säger blankt nej.

Resultatet av den undersökning som Dagen och Kristna friskoleförbundet har låtit Sifo göra är inte oväntat. Att det strider mot de siffror som Humanisterna offentliggjorde efter en likartad men ändå annorlunda fråga är inte heller konstigt.

Den debatt som har förts de senaste åren har till stor del fokuserat på muslimska friskolor och frågar man människor om ”religiösa” friskolors vara eller inte vara leds tanken omedelbart inte till skolor med frivillig morgonsamling med psalmsång utan till beslöjade småflickor och könsuppdelade lektioner.

Möjligen är det teoretiska stödet för ett kristet inslag i skolväsendet till och med ännu större än vad Dagens siffror visar. Bland dem som svarat nej bör rimligen ett antal personer finnas som inte vill ha några friskolor alls. De skulle avvisa även tanken på icke-kommunala skolor med idrottsprofil eller inriktade på en speciell pedagogik och ogillar inte det kristna i sig.

Vi har skrivit det tidigare men det förtjänar att upprepas: Det är de krafter som vill förbjuda konfessionella friskolor som har uppförsbacke eftersom de måste sätta sig över Europakonventionens otvetydiga stadganden om föräldrars rätt att välja utbildning för sina barn. Och uppförsbacken blir inte mindre brant när det nu framgår att svenska folkets majoritet inte fallit till föga för förbudsivrarnas missuppfattning att alla barn kan och bör gå genom skolan utan ett möte med livsåskådning.

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.