Elisabeth Sandlund: Bert Karlssons språk tilltalar knappast KD:s kärnväljare

Visst kan man utnyttja kändisfaktorn för att få fram sitt politiska budskap. Men Kristdemokraternas värvning av Bert Karlsson väcker frågor.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

Om Karlssons företagsamhet och entreprenörsanda råder inga tvivel. Politisk erfarenhet har han från åren med Ny demokrati, som på 90-talet gick upp som en sol och ner som en pannkaka i svensk rikspolitik. 

Men Bert Karlsson är en man som väcker starka känslor, inte alltid positiva, med ett språk som knappast tilltalar KD:s kärnväljare.

En lös kanon kan träffa målet – men det är långt ifrån säkert.

Läs också: Därför värvar Kristdemokraterna Bert Karlsson till sin valkampanj
 

Tveksamt om det är rätt person

Det är tveksamt om Bert Karlsson är rätt person som kan locka väljare som inte delar den kristna tron till KD, vilket han själv anger som en viktig förklaring till varför han anlitas. Ska en sådan manöver lyckas är det bättre med att på ett seriöst sätt lyfta fram allt det i KD:s program som tilltalar stora grupper i svenska folket.

Dit hör valfriheten för familjer att forma sina liv utan onödiga pekpinnar från stat och kommun men också sådant som avståndstagandet till tanken på att införa ett tredje kön, som bejakas av de flesta andra partier.

Genidrag eller desperat åtgärd? Facit får vi så småningom. Men ett är säkert redan nu, med Bert Karlsson som utfrågare blir det drag under galoscherna på Ebba Busch Thors förvalsmöten ute i landet.

Läs också: Bert Karlsson: KD får en icke-troende till sin valrörelse

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.
Lilla Erstagården