Elisabeth Sandlund: Fel svar från Morgan Johansson

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

”Religionsfriheten gäller också en muslim som arbetar på Migrationsverket”, förklarade justitieminister Morgan Johansson i en riksdagsdebatt i fredags. Det är så sant som det är sagt. Att den muslimska kvinna som förhörde konvertiten Markus, som Dagen tidigare skrivit om, har rätt att utöva sin religion och att klä sig i slöja också på jobbet är odiskutabelt. Men det innebär inte att det var rätt att låta henne intervjua och bedöma en person som lämnat islam och som ombads förklara varför han inte längre vill vara muslim.

Ministern hade inte behövt försvara myndigheten utan hade helt enkelt kunna ge beskedet att detta är en arbets­ledarfråga som han inte kan, vill och får lägga sig. Det skulle ha skickat de rätta signalerna.

Läs mer om asylsökande konvertiter

Alla tidigare artiklar
Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.
ARTIKELSERIE: PÅ DJUPET MED...
Joakim Lundqvist.
Foto: Sara Källner
Foto: Sara Källner
Vigselkrav
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen vill med ett nytt förslag göra det svårare för vigselförrättare att neka samkönade par att vigas till äktenskap.
Foto: Kallestad, Gorm
Foto: Kallestad, Gorm