Elisabeth Sandlund: Hjärtat fick styra Centerns beslut

Undermåligt lagförslag kan trots allt rädda liv.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

Centerns beslut att säga ja till regeringens förslag om de ensamkommande flyktingungdomarna – varav många hunnit fylla 18 och därmed definitionsmässigt bli vuxna – väcker starka känslor, positiva lika väl som negativa. Lika stor som lättnaden är hos många som engagerat sig för denna grupp är ilskan hos de övriga allianspartierna, som hävdar att Centern valt fel väg.

Det lagförslag som kommer att klubbas igenom i riksdagen är inte optimalt. Tvärtom, det är i många avseenden riktigt dåligt.

Det är orättvist mot de unga människor som råkade nå Sverige en dag för sent för att omfattas. Det premierar de starka och duktiga på bekostnad av dem som är svagare och inte klarar av sina studier. Och det lägger ett stort och tungt ansvar på lärarna vars betygsättning blir bokstavligt talat livsavgörande. På ett principiellt plan innebär det att principen att beslut om asylskäl fattas av myndigheten Migrationsverket med möjlighet till överprövning i domstol stryks över med ett grovt streck.

Läs mer: Centerpartiet säger ja till lagen om ensamkommande

 

Å andra sidan borde det stå klart för varje människa med ett hjärta av kött och blod och inte av sten att något måste göras för gruppen ensamkommande.

Det är inte deras fel att Migrationsverket inte klarat att handlägga deras ärenden i rimlig tid utan att de har fått leva i ovisshet och väntan alldeles för länge. Och framför allt, de höll på att bli offer för en på tok för lättvindig bedömning av säkerhetsläget i Afghanistan, ett land där många av dem saknar alla former av förankring. Ingen människa, unge eller gammal, borde i nuläget sättas på ett plan till Kabul, där blodiga våldsdåd avlöser varandra och dit UD i åratal har avrått från alla resor.

Centern har stått inför det klassiska valet mellan pest och kolera.

Att säga nej till regeringens förslag hade varit att lämna de ensamkommande ungdomarna i sticket och svika de sympatisörer som attraherats av partiets flyktingvänliga linje. I stället godtar man motvilligt ett undermåligt förslag och utmanar sammanhållningen inom alliansen.

Läs mer: Busch Thor kritiserar C-beslut om ensamkommande

 

Om situationen hade varit densamma men med två eller tre år till nästa riksdagsval skulle det inte ha varit otänkbart med en blocköverskridande förhandlingslösning där Centern i denna fråga kunnat kroka arm med den rödgröna regeringen och gemensamt arbeta fram ett bättre förslag. Det hade varit bättre för alla, först och främst för de ensamkommande flyktingungdomarna.

Nu är det valrörelse och det är fullt begripligt att övriga allianspartier känner sig svikna. Men innan deras företrädare spräcker livstyckena kanske en annan tanke får tänkas:

Kan det till och med gynna alliansen att ett av partierna så tydligt håller fast vid en linje där de medmänskliga aspekterna får väga tyngst?

Vart skulle annars de väljarna ta vägen när valdagen är inne? Problemet att hitta ett gemensamt förhållningssätt i migrationsfrågan kvarstår. Det blir endast obetydligt större av att 9 000 unga människor får en, om än temporär, fristad i Sverige.

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.
Böneutrop
Kyrka och politik